Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 2

Rödvin

5.0 

dl

Schalottenlök

3.0 

styck

Lagerblad

1.0 

blad

Timjan

1.0 

kvist

Peppar

1.0 

tsk

Smör normalsaltat

2.0 

msk

Köttgelé

3.0 

dl

el. kalvfond

 

 

el. kalvfond konc.

 

 

Vattenreduktion

-3.0 

dl

 

Tillval:

 

Oxmärg från benpipa }

 

 

Rödvinsvinäger

 

 

 

Kockskolan:

 

Om vinsåser >

 

 

Så lagas rödvinssås >

 

 

Om fondgelé >

 

 

Sås till ljust kött, fågel>

 

 

Sås till nöt, vilt, inälvor >

 

 

Om fondgelé >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 169

Kcal / portion: 306

GBR (GI) / port: 0

Recept: 612 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 0%

Fett: 6%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 181 gram)

Ingredienser

Visa:

Rödvin 5.0 dl 63%

Schalottenlök 3.0 styck Äts ej

Lagerblad 1.0 blad Äts ej

Timjan 1.0 kvist Äts ej

Peppar 1.0 tsk 1%

Smör normalsaltat 2.0 msk 31%

Köttgelé 3.0 dl 4%

el. kalvfond Äts ej

el. kalvfond konc. Äts ej

Vattenreduktion -3.0 dl -0%

 

Tillval:

Oxmärg från benpipa } 0%

Rödvinsvinäger 0%

 

Kockskolan:

Om vinsåser > Äts ej

Så lagas rödvinssås > Äts ej

Om fondgelé > Äts ej

Sås till ljust kött, fågel> Äts ej

Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej

Om fondgelé > Äts ej

Tillagning (45 min )

Se film, klicka på "Mannerströms" under bilden.

  1. Skala och skiva lök.
  2. Häll rödvin i kastrull och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan och peppar.
  3. Reducera (koka ner) tills såsen börjar tjockna.
  4. Montera (vispa ner) smör. Tillsätt köttgelé (fond) och låt såsen koka ihop ytterligare tills simmig och lagom tjock. Lite oxmärg i såsen "lyfter såsen rejält".  
  5. Sila såsen och pressa ur all god sås. Smaka av med peppar och vinäger och extra syra önskas.

Kockens kommentar

Mannerström: Jag har inget socker i min rödvinssås. Tyvärr har det blivit ett mode med socker i rödvinssås, det är synd. Det skall finnas den härliga syran från rödvinet ihop med löken. Den sötman som finns i löken räcker gott och väl. Vad jag kan tänka mig är att tillsätta lite oxmärg vilket lyfter såsen rejält.

Såsens kvalité och smak är beroende på val av vin och fondens egenskaper. Köttgelé är gelead fond, i detta fall av kalvben (läs mer, klicka på ingrediensen). Har man en god kalvfond går det också bra, men såsen måste då kokas ner under längre tid. En färdig koncentrerad kalvfond är ett alternativ i nödfall.

Alternativ

Mannerströms enkla vitvinssås

Fler recept inom Mörka såser, skysåser

Liknande recept som Mannerströms rödvinssås ¤