Lammfrikassé med örtsmak

Foto: Svenskt Kött -

Lammfrikassé med örtsmak

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Lammbog utan ben

800.0 

gram

Vatten

1.0 

liter

Salt

0.5 

msk

Morot

2.0 

styck

Kålrot

150.0 

gram

 

Sås

 

 

 

Kokspad från grytan

4.0 

dl

Grönsaksfond konc.

1.0 

msk

Vetemjöl

3.0 

msk

Grädde

1.5 

dl

Purjolök

0.5 

styck

Citronjuice

2.0 

msk

Strösocker

1.0 

tsk

Gräslök finhackad

0.5 

dl

Persilja grovhackad

0.5 

dl

Salt och vitpeppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

700.0 

gram

Citron juice+fruktkött

1.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Om frikassé >

 

 

Så lagas lammbog >

 

 

Så grytkokas lammkött >

 

 

Om bräsering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 114

Kcal / portion: 614

GBR (GI) / port: 5

Recept: 2455 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 5%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 540 gram)

Ingredienser

Visa:

Lammbog utan ben 800.0 gram 44%

Vatten 1.0 liter Äts ej

Salt 0.5 msk 0%

Morot 2.0 styck 3%

Kålrot 150.0 gram 2%

 

Sås 

Kokspad från grytan 4.0 dl 1%

Grönsaksfond konc. 1.0 msk 2%

Vetemjöl 3.0 msk 4%

Grädde 1.5 dl 22%

Purjolök 0.5 styck 1%

Citronjuice 2.0 msk 0%

Strösocker 1.0 tsk 1%

Gräslök finhackad 0.5 dl 0%

Persilja grovhackad 0.5 dl 0%

Salt och vitpeppar 0%

 

Tillbehör:

Potatis 700.0 gram 19%

Citron juice+fruktkött 1.0 styck 2%

 

Kockskolan:

Om frikassé > Äts ej

Så lagas lammbog > Äts ej

Så grytkokas lammkött > Äts ej

Om bräsering > Äts ej

Tillagning (1 tim )

  1. Tärna kött. Skär morot och kålrot i stavar. Skiva purjolök. Hacka gräslök och persilja.
  2. Koka upp vatten med salt. Lägg i köttet. Koka cirka 30 minuter.
  3. Tillsätt morot och kålrot. Koka ytterligare 10 minuter tills köttet är mört. Tag upp kött och grönsaker.
  4. Sås: Sila kokspad i en kastrull. Tillsätt fond. Blanda mjöl och grädde. Rör ner i buljongen. Tillsätt purjolök. Koka upp. Sänk värmen och sjud 5 minuter.
  5. Lägg tillbaka kött och morötter i såsen och koka upp. Krydda med citronjuice, socker, salt och peppar. Blanda i kryddgrönt före servering.
  6. Servera med kokt potatis och citronskivor.

Kockens kommentar

Med "lammbog" avses ofta även tjockbringan, som också kan användas. Den är fettrikare och ger extra smak. Läs mer, klicka på ingrediensen.

Frikassera innebär att först bryna köttbitar i smör och sedan tillsätta vätska vari köttet får koka färdigt, det vill säga en form av bräsering. Serveras rätten i ljus sås kallas den frikassé. Vanligtvis frikasseras fågel och speciellt höns/kyckling, men även ljust kött av kalv eller lamm. Läs mer > Om frikassé.

Fler recept inom Kokt lamm, lammgryta

Liknande recept som Lammfrikassé med örtsmak