Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 114

Kcal / portion: 614

GBR (GI) / port: 5
Recept: 2455 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 5%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Lammbog utan ben 800.0 gram 44%
Vatten 1.0 liter Äts ej
Salt 0.5 msk 0%
Morot 2.0 styck 3%
Kålrot 150.0 gram 2%
Sås
Kokspad från grytan 4.0 dl 1%
Grönsaksfond konc. 1.0 msk 2%
Vetemjöl 3.0 msk 4%
Grädde 1.5 dl 22%
Purjolök 0.5 styck 1%
Citronjuice 2.0 msk 0%
Strösocker 1.0 tsk 1%
Gräslök finhackad 0.5 dl 0%
Persilja grovhackad 0.5 dl 0%
Tillbehör:
Potatis 700.0 gram 19%
Citron juice+fruktkött 1.0 styck 2%
Kockskolan:
Om frikassé > Äts ej
Så lagas lammbog > Äts ej
Så grytkokas lammkött > Äts ej
Om bräsering > Äts ej
Skapat av: Svenskt kött
Tillagning (1 tim )
- Tärna kött. Skär morot och kålrot i stavar. Skiva purjolök. Hacka gräslök och persilja.
- Koka upp vatten med salt. Lägg i köttet. Koka cirka 30 minuter.
- Tillsätt morot och kålrot. Koka ytterligare 10 minuter tills köttet är mört. Tag upp kött och grönsaker.
- Sås: Sila kokspad i en kastrull. Tillsätt fond. Blanda mjöl och grädde. Rör ner i buljongen. Tillsätt purjolök. Koka upp. Sänk värmen och sjud 5 minuter.
- Lägg tillbaka kött och morötter i såsen och koka upp. Krydda med citronjuice, socker, salt och peppar. Blanda i kryddgrönt före servering.
- Servera med kokt potatis och citronskivor.
Kockens kommentar
Med "lammbog" avses ofta även tjockbringan, som också kan användas. Den är fettrikare och ger extra smak. Läs mer, klicka på ingrediensen.Frikassera innebär att först bryna köttbitar i smör och sedan tillsätta vätska vari köttet får koka färdigt, det vill säga en form av bräsering. Serveras rätten i ljus sås kallas den frikassé. Vanligtvis frikasseras fågel och speciellt höns/kyckling, men även ljust kött av kalv eller lamm. Läs mer > Om frikassé.
Fler recept inom Kokt lamm, lammgryta
Liknande recept som Lammfrikassé med örtsmak
-
Dillkött av lamm
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lammbog med pico de gallo och crème fraiche
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Navarin d’agneau, klassisk lammgryta med majrova eller kålrot
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kokt lammlägg
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ingefärsdoftande lammgryta
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Äppelkokt lammbog
Tid: 2 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Gryta på lamm med primörer
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Sikbadj, tunisisk lammgryta
Tid: 1 tim 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Lammtagine med dadlar och tomat
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Liverpool Scouse, klassisk brittisk lapskojs
Tid: 4 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan