Lägg till ingredienser

Sats: 1

Brun farin

2.5 

dl

Sirap ljus

1.0 

dl

Vatten

1.0 

dl

Smör normalsaltat

150.0 

gram

Kanel mald

1.0 

msk

Ingefära mald

0.5 

msk

Kardemumma mald

0.5 

msk

Kryddnejlika mald

0.5 

msk

Bikarbonat, natron

1.5 

tsk

Vetemjöl

9.0 

dl

 

Kristyr:

 

Florsocker

4.5 

dl

Äggvita

1.0 

styck

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 379

Kcal / portion: 5346

GBR (GI) / port: 192

Recept: 5346 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 10%

Kolhydrater: 68%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 1410 gram)

Ingredienser

Visa:

Brun farin 2.5 dl 14%

Sirap ljus 1.0 dl 8%

Vatten 1.0 dl 0%

Smör normalsaltat 150.0 gram 20%

Kanel mald 1.0 msk 0%

Ingefära mald 0.5 msk 0%

Kardemumma mald 0.5 msk 0%

Kryddnejlika mald 0.5 msk 0%

Bikarbonat, natron 1.5 tsk 0%

Vetemjöl 9.0 dl 36%

 

Kristyr:

Florsocker 4.5 dl 20%

Äggvita 1.0 styck 0%

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (1 tim + 8 tim )

  1. Blanda farinsocker, sirap och vatten i en kastrull. Låt blandningen koka upp, tag av kastrullen från plattan och lägg i smöret och låt det smälta. Låt blandningen kallna utan omrörning.

  2. Rör i kryddor, bikarbonat och 6-7 dl av mjölet. Använd resten av mjölet till utbakningen. Linda in degen i plastfolie eller lägg den i en plastpåse. Låt den stå kallt över natten.

  3. Arbeta degen smidig på mjölat bakbord. Knåda eventuellt in resten av mjölet. Kavla ut degen tunt (2 mm) och tag ut peppar-kaksfigurer, delar till pepparkakshus e.d. som gräddas i ugn 8-10 min på 175°C. 

  4. Kristyr: Äggvita och florsocker blandas till en fast smet som lägg i en sprits.

Kockens kommentar

Pepparkakorna förvaras i burk och håller sig i ca 2 månader. Pepparkaksdeg kan även köpas färdig i handeln. Köpt pepparkaksdeg kan däremot bli mjuk vilket gör att kakorna lättare kan spricka

Alternativ

Pepparkakor

Pepparkakshus

Alt: Smulans pepparkasdeg

Fler recept inom Julbak

Liknande recept som Pepparkaksdeg