Saftiga lussebullar med kesella

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Saftiga lussebullar med kesella

Lägg till ingredienser

Sats (à 36 bullar): 1

Jäst röd färsk till söt deg

50.0 

gram

Mjölk

5.0 

dl

Kesella naturell

250.0 

gram

Saffran

1.0 

gram

Salt

0.5 

tsk

Baksirap

1.5 

dl

Smör normalsaltat

100.0 

gram

Vetemjöl Special

15.0 

dl

Mjöl till utbakning

2.0 

dl

Bakplåtspapper

 

 

 

Garnering:

 

Russin

1.0 

dl

Ägg till pensling

1.0 

styck

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 272

Kcal / portion: 5583

GBR (GI) / port: 268

Recept: 5583 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 7%

Kolhydrater: 44%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 2056 gram)

Ingredienser

Visa:

Jäst röd färsk till söt deg 50.0 gram 1%

Mjölk 5.0 dl 5%

Kesella naturell 250.0 gram 7%

Saffran 1.0 gram 0%

Salt 0.5 tsk 0%

Baksirap 1.5 dl 12%

Smör normalsaltat 100.0 gram 13%

Vetemjöl Special 15.0 dl 57%

Mjöl till utbakning 2.0 dl Äts ej

Bakplåtspapper Äts ej

 

Garnering:

Russin 1.0 dl 3%

Ägg till pensling 1.0 styck 1%

Tillagning (1 tim 40 min )

  1. Sätt ugnen på 225ºC. Låt smöret bli rumsvarmt. Smula jäst i en bunke.

  2. Häll mjölk och kesella i kastrull och värm till fingervarmt (37ºC). Tag av från plattan och rör ner i bunken så att jästen löser sig.

  3. Rör ner saffran, salt, sirap och mjöl. Tillsätt smör i omgångar. Arbeta degen smidig tills den släpper från bunken. Tillsätt ev. mer mjöl. Lägg över bakduk och låt jäsa i 45 minuter.

  4. Knåda degen på mjölad bänk. Dela upp degen i portionsbitar och rulla ut till långsmala korvar. Rulla in ändarna åt motsatt håll för att forma lussebullar.

  5. Lägg över på smörad plåt, eller plåt med bakplåtspapper. Tryck i russin och låt jäsa i 30 minuter under bakduk.

  6. Vispa upp ägg i en kopp med en gaffel. Pensla lussebullar med äggvispet. Grädda bullarna mitt i ugnen i cirka 7 minuter.

Kockens kommentar

Forma figurer såsom lussebullar, längder eller flätor efter eget önskemål.

Var uppmärksam med tiden för gräddningen. Ugnstiden kan skilja sig beroende på ugnstyp och lussebullar kan snabbt bli brända.

Blötlägg helst russinen kvällen före, så blir de inte hårda.

Fler recept inom Julbak

Liknande recept som Saftiga lussebullar med kesella