Lägg till ingredienser

Antal limpor: 4

Smör normalsaltat

100.0 

gram

Porter (öl)

50.0 

cl

Julmust

33.0 

cl

Jäst färsk

50.0 

gram

Salt

2.0 

tsk

Sojasås

1.0 

tsk

Sirap mörk

1.0 

dl

Kryddnejlika

1.0 

tsk

Pomeransskal

1.0 

tsk

Ingefära

2.0 

tsk

Anis, fänkål eller kummin

2.0 

tsk

Rågsikt

2.7 

liter

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 247

Kcal / portion: 1638

GBR (GI) / port: 122

Recept: 6554 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 5%

Kolhydrater: 44%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 663 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör normalsaltat 100.0 gram 11%

Porter (öl) 50.0 cl %

Julmust 33.0 cl 2%

Jäst färsk 50.0 gram 1%

Salt 2.0 tsk 0%

Sojasås 1.0 tsk 0%

Sirap mörk 1.0 dl 7%

Kryddnejlika 1.0 tsk 0%

Pomeransskal 1.0 tsk 0%

Ingefära 2.0 tsk 0%

Anis, fänkål eller kummin 2.0 tsk 0%

Rågsikt 2.7 liter 79%

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (2 tim )

  1. Smält matfettet och tillsätt porteröl och julmust. Värm spadet till fingervarmt
    37°C.

  2. Smula jästen i en degbunke och tillsätt lite av spadet och rör om tills jästen har löst sig. Häll i resten av spadet, salt, sirap, soja, kryddor och nästan allt mjöl.

  3. Arbeta degen smidig tills den släpper degbunkens kanter. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i cirka 1 timme.

  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda i resten av mjölet. Forma till 4 släta limpor och lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar. Nagga limporna med en gaffel och låt dem jäsa övertäckta i cirka 30 minuter.

  5. Grädda limporna i nedre delen av ugnen på 200°C i cirka 40 minuter. Låt dem kallna under bakduk.

Kockens kommentar

Porter och julmust kan bytas ut mot färdig vörtblandning och vatten. Se förpackningens anvisningar. Vörtblandning består av torrvört, maltmjöl, salt och kryddor. 

Fler recept inom Julbak

Liknande recept som Vörtbröd