Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 446

Kcal / portion: 6512

GBR (GI) / port: 638
Recept: 6512 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 13%
Kolhydrater: 76%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Pepparkaksdeg färdig 1.2 kilo 85%
Kristyr:
Florsocker 4.0 dl 15%
Äggvita 2.0 msk 0%
Karamellfärg 0%
Verktyg:
Spritsverktyg > Äts ej
Degsporre > Äts ej
Degblandare > Äts ej
Så tillreds kristyr > Äts ej
Kock: T Baalack
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (4 tim + 10 tim )
- Dag 1: Tillaga pepparkaksdeg enligt recept via länk nedan, eller köp färdig deg.
- Dag 2: Kavla ut degen jämt och tunt (2-3 mm). Skär ut väggar, fönster etc.
- Lägg degen på teflonbelagd bakduk på en plåt (bättre än bakplåtspapper). Låt degen torka minst 3 timmar, gärna över natt.
- Dag 2/3: Sätt ugnen på 175°C. Grädda cirka 5 minuter till fin färg.
- Kristyr: Vispa ihop florsocker och äggvita till en fast, men lätt och luftig kristyr. Gör gärna olika färger i olika bunkar med lite karamellfärg. Lägg en handduk över bunken så att kristyren inte torkar.
- Montering: Fyll spritsen med kristyr (lägg handduk över spritsen när den inte används). Spritsa längs väggkanterna och sätt ihop. Håll still en stund tills de fastnat. Använd gelatinblad som fönster.
- Dekoration: Spritsa rutmönster på taket och små istappar. Använd olika spritsmunstycken för olika mönster. Använd stort runt knäckebröd som mark. Gör svampar och dylikt i trädgården. Dekorera med det som man tycker är gott.
Kockens kommentar
Detta recept är hämtat från Konditori En Liten Smula i Norrtälje, som valdes till årets konditori 2004. Som "klister" används ibland smält socker. Det funkar dock inte så bra för att det heta sockret mjukar upp pepparkaksdegen.
Tillhörande recept
Fler recept inom Pepparkakor
Liknande recept som Smulans pepparkakshus
-
Pepparkaksdeg
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Smulans pepparkaksdeg till pepparkakshus
Tid: 15 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: T Baalack
-
Smulans pepparkakshus
Tid: 4 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: T Baalack
-
Kristyr (sockerglasyr) med äggvita
Tid: 10 min (+ 3 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kristyr (sockerglasyr) utan äggvita
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pepparkakor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Franska skurna pepparkakor
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pepparnötter (Pfeffernüsse)
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Dansukker
-
Lebkuchen, tysk kryddstark, mjukseg, julpepparkaka
Tid: 1 tim (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Skånska pepparkakor, frukostpepparkaka, lunchpepparkaka
Tid: 1 tim (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan