Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 369

Kcal / portion: 221

GBR (GI) / port: 5
Recept: 7951 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 16%
Kolhydrater: 49%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Fördeg:
Vatten 2.5 dl 0%
Mjölk 2.5 dl 2%
Jäst färsk 50.0 gram 1%
Vetemjöl 8.0 dl 21%
Deg:
Vetemjöl 9.0 dl 24%
Salt 1.0 tsk 0%
Kardemumma mald 2.0 msk 0%
Smör mjukt 200.0 gram 18%
Strösocker 2.2 dl 11%
Fyllning:
Mandelmassa färdig 150.0 gram 9%
Smör normalsaltat 150.0 gram 14%
Stjärnanis 3.0 styck 0%
Kanel 1.0 msk 0%
Kardemumma mald 1.0 msk 0%
Garnering:
Råsocker 0%
Kockskolan:
Så bakas vetebröd > Äts ej
Om vetebullar > Äts ej
Så formas vetebullar > Äts ej
Om fördeg, raskdeg > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim 30 min )
- Fördeg: Blanda ingredienserna till fördegen i en bunke. Låt den stå övertäckt 1 timme.
- Huvuddeg: Blanda i övriga ingredienser till degen. Arbeta i cirka 10 minuter. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
- Mal eller mortla kryddorna. Blanda ihop smör, mandelmassa och kryddor.
- Forma: Dela degen i 2 bitar. Kavla ut delarna. Bred på fyllningen. Vik över degen. Skär ut 2-3 cm breda strimlor. Rulla dem. Sno ihop till ett knyte. Lägg på bakplåt med bakplåtspapper.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Vispa ur ägg i en kopp. Pensla bullarna med ägg. Strö över råsocker.
- Sätt in i ugnen 8-10 minuter.
- Låt svalna på galler under bakduk.
Kockens kommentar
Fördeg är en bröddeg av vatten, mjöl och jäst som bereds innan huvuddegen. Det är en metod att få degen att jäsa mer, med luftigare bulle som resultat. Jämför med recept > Vetebullar grundrecept. Läs mer > Fördeg, raskdeg.Vetebullar formas på olika sätt till. Man talar mest om snäckor eller knutar, men de kan också formas till hjärtan, blommor, kringlor med mera. Degen kan vara så kallad 2-slagsdeg, det vill säga kavlad deg med fyllning som dubbelviks, eller 3-slagdeg (tre lager). Det finns också knutar utan fyllning och bullar som inte kavlats. I detta recept en Enkel snäcka av 2-slagsdeg. Läs mer > Så formas vetebullar.
Alternativ
Fler recept inom Vetebröd, vetebullar
Liknande recept som Kryddbullar, vetebullar med fördeg
-
Vetelängd, kanellängd grundrecept
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanelkrans
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Stjärnkrans med eller utan saffran
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Butterkaka, systerkaka, sammanjästa vetebullar i form
Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Vetebullar, kanelbullar (knutar)
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Kanelbullar bakad med fördeg (snäckor)
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Så formas vetebullar till snäckor och knutar
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Så bakas veteknutar och vetekringlor
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kardemummabullar med vanilj
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Kanelbullar med mandelmassa (snäckor)
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan