Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 262

Kcal / portion: 431

GBR (GI) / port: 5
Recept: 5167 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 11%
Kolhydrater: 38%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Pajdeg:
Vetemjöl 4.0 dl 16%
Smör normalsaltat 125.0 gram 18%
Ägg 1.0 styck 1%
Vatten kallt 2.0 msk 0%
Strösocker 2.0 msk 2%
Fyllning:
Citronjuice 0.8 dl 0%
Strösocker 0.8 dl 6%
Smör normalsaltat 100.0 gram 14%
Ägg 2.0 st stora 3%
Strösocker 0.8 dl 6%
Marängsmet:
Strösocker 3.6 dl 27%
Vatten 0.8 dl 0%
Äggvita 4.0 styck 1%
Strösocker 0.2 dl 2%
Garnering:
Jordgubbar 1.0 liter 4%
Kockskolan:
Om osötad pajdeg > Äts ej
Så lagas maränger > Äts ej
Om söt pajdeg > 117.0 gram %
Så vispas ägg > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
- Pajdeg: Smula ihop mjöl, socker och smör. Tillsätt ägg. Knåda ihop till en fast deg. Smöra en pajform. Tryck ut degen. Ställ i kylskåp cirka 30 minuter. Läs mer, se > Om mördeg.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Nagga pajbotten med en gaffel.
- Sätt in i ugnen 10-12 minuter.
- Fyllning: Smält smör med citronjuice och socker. Vispa ihop ägg och socker. Rör ner lite av den varma vätskan i äggblandningen. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Värm under ständig omrörning. När du ser första bubblan, sila genast över i en bunke. Täck med plastfolie. Ställ kallt.
- Marängsmet: Koka socker och vatten till 121°C. Vispa äggvita och socker lätt. Häll i den varma sockerlagen i äggvispet sakta i en tunn stråle under ständig vispning. Vispa tills den kallnat.
- Paj: Lägg citroncurdsfyllningen i botten på pajskalet. Fördela ut den mjuka marängen. Sprid ut jordgubbar.
Kockens kommentar
Den här marängen kallas italiensk maräng och är en kokt maräng. Denna bakar man inte som vanlig maräng utan använder som bas i mousser och till exempel att bränna av med en brännare på bakelser och tårtor. Läs mer > Så lagas maränger.
Alternativ
Fler recept inom Finpajer
Liknande recept som Marämgpaj med jordgubbar
-
Söt pajdeg till efterrättspaj - grundrecept
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pâte sucrée, söt fransk pajdeg
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Finpaj med lock - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Frangipane - mandelkräm till finpajer
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Toscapaj
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Classic Pecan Pie, amerikansk pekannötspaj
Tid: 1 tim 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gotländsk saffranspannkaka (efterrätt)
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ålandspannkaka med katrinplommonkräm
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lemon curd tartelette, citronkrämspaj
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Limepaj med passionerad fruktsås
Tid: 1 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan