Marämgpaj med jordgubbar

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Marämgpaj med jordgubbar

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 12

Pajdeg:

 

Vetemjöl

4.0 

dl

Smör normalsaltat

125.0 

gram

Ägg

1.0 

styck

Vatten kallt

2.0 

msk

Strösocker

2.0 

msk

 

Fyllning:

 

Citronjuice

0.8 

dl

Strösocker

0.8 

dl

Smör normalsaltat

100.0 

gram

Ägg

2.0 

st stora

Strösocker

0.8 

dl

 

Marängsmet:

 

Strösocker

3.6 

dl

Vatten

0.8 

dl

Äggvita

4.0 

styck

Strösocker

0.2 

dl

 

Garnering:

 

Jordgubbar

1.0 

liter

 

Kockskolan:

 

Så lagas efterrättspaj >

 

 

Om osötad pajdeg >

 

 

Så lagas maränger >

 

 

Om söt pajdeg >

117.0 

gram

Så vispas ägg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 262

Kcal / portion: 431

GBR (GI) / port: 5

Recept: 5167 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 11%

Kolhydrater: 38%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 164 gram)

Ingredienser

Visa:
Pajdeg:

Vetemjöl 4.0 dl 16%

Smör normalsaltat 125.0 gram 18%

Ägg 1.0 styck 1%

Vatten kallt 2.0 msk 0%

Strösocker 2.0 msk 2%

 

Fyllning:

Citronjuice 0.8 dl 0%

Strösocker 0.8 dl 6%

Smör normalsaltat 100.0 gram 14%

Ägg 2.0 st stora 3%

Strösocker 0.8 dl 6%

 

Marängsmet:

Strösocker 3.6 dl 27%

Vatten 0.8 dl 0%

Äggvita 4.0 styck 1%

Strösocker 0.2 dl 2%

 

Garnering:

Jordgubbar 1.0 liter 4%

 

Kockskolan:

Så lagas efterrättspaj > %

Om osötad pajdeg > Äts ej

Så lagas maränger > Äts ej

Om söt pajdeg > 117.0 gram %

Så vispas ägg > Äts ej

Tillagning (40 min )

  1. Pajdeg: Smula ihop mjöl, socker och smör. Tillsätt ägg. Knåda ihop till en fast deg. Smöra en pajform. Tryck ut degen. Ställ i kylskåp cirka 30 minuter. Läs mer, se > Om mördeg.
  2. Sätt ugnen på 200°C.
  3. Nagga pajbotten med en gaffel.
  4. Sätt in i ugnen 10-12 minuter.
  5. Fyllning: Smält smör med citronjuice och socker. Vispa ihop ägg och socker. Rör ner lite av den varma vätskan i äggblandningen. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Värm under ständig omrörning. När du ser första bubblan, sila genast över i en bunke. Täck med plastfolie. Ställ kallt.
  6. Marängsmet: Koka socker och vatten till 121°C. Vispa äggvita och socker lätt. Häll i den varma sockerlagen i äggvispet sakta i en tunn stråle under ständig vispning. Vispa tills den kallnat.
  7. Paj: Lägg citroncurdsfyllningen i botten på pajskalet. Fördela ut den mjuka marängen. Sprid ut jordgubbar.

Kockens kommentar

Den här marängen kallas italiensk maräng och är en kokt maräng. Denna bakar man inte som vanlig maräng utan använder som bas i mousser och till exempel att bränna av med en brännare på bakelser och tårtor. Läs mer > Så lagas maränger.

Alternativ

Italiensk maräng

Klassisk svensk pajdeg

Proffsets frasiga pajdeg

Söt pajdeg

Fler recept inom Finpajer

Liknande recept som Marämgpaj med jordgubbar