
Pitabröd på dinkelmjöl (GI-recept)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 220

Kcal / portion: 172

GBR (GI) / port: 11
Recept: 3443 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 4%
Kolhydrater: 37%
Fibrer: 5%
Ingredienser
Jäst färsk 25.0 gram 1%
Vatten till bröddeg 6.0 dl 0%
Matolja (rapsolja) 2.0 msk 7%
Salt 2.0 tsk 0%
Dinkelmjöl fint 15.0 dl 92%
Kockskolan:
Om GI-metoden > Äts ej
Läs om GI-bluffen? > Äts ej
Tillagning
- Finfördela jästen i en bunke.Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt), häll över jästen och rör om tills jästen löst sig.
- tillsätt olja (neutral), salt och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg som får jäsa i 1-2 timmar under plastfilm i bunken.
- Sätt ugnen på 175 grader och ställ in plåtarna (plåtarna ska vara heta när det är dags att grädda)
- Dela degen i två halvor, arbeta dem smidiga och skär varje rulle i 10 bitar. Forma bitarna till runda bollar och låt dem jäsa i 10 minuter innan du kavlar ut dem till centimetertjocka kakor.
- Grädda kakorna på heta osmorda plåtar i 5-8 minuter eller tills de har fått färg. Låt svalna under duk. Frys in de bröd som inte genast går åt.
Kockens kommentar
Receptet hämtat ur boken GI till vardags av Catherine Schück. Beräkna mindre mängd dinkelmjöl än vanligt vitt mjöl. Fyll fickorna med det du har hemma, t.ex. strimlad utskuren biff och grönsaker. Perfekt till utflykten!GI-entusiaster upplever att brödet blir hälsosammare för att man använder dinkelmjöl som har något lägre GI-värde än vetemjöl. Effekten är ytterst marginell, GI-värdet är fortfarande mycket högt. Läs mer > Om GI-metoden.
Fler recept inom Ljust matbröd
Liknande recept som Pitabröd på dinkelmjöl (GI-recept)
-
Rågsiktsbröd - grundrecept
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grahamslimpa med anis
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Skållat solrosbröd
Tid: 3 tim (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Lantbrödsbröd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
VR-limpa - ljus eller mörk sirapslimpa, sötlimpa
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Dansukker
-
Vörtbröd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Bondbröd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Schweiziskt bondbröd
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Rågsiktsbröd med fördeg
Tid: 3 tim (+ 48 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Kalljästa rågbaguetter
Tid: 30 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen