Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 115

Kcal / portion: 456

GBR (GI) / port: 8
Recept: 3648 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 4%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Lammstek med ben 2.0 kilo 45%
Marinad:
Vitlök torkad 5.0 klyftor 1%
Timjan torkad 1.0 msk 0%
Rosmarin torkad 1.0 msk 0%
Olivolja till stekning 1.0 dl 21%
Tamarisoja } 1.0 dl 2%
Tillbehör:
Potatis 1.6 kilo 29%
Blandsallat 400.0 gram 1%
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (4 tim )
- Sätt ugnen på 70-100ºC.
- Skala och skiva vitlök. Blanda i en bunke vitlök med övriga marinadingredienser.
- Lägg steken på en ugnsplåt. Massera in marinaden. Sätt in en stektermometer. Sätt in i ugnen. Köttet är klart vid innertemperatur 63ºC, efter 3-4 timmar.
- Råstekt potatis: Skala och skär potatis i tärningar eller skivor. Ju mindre, tunnare desto knaprigare.
- Hetta upp matfett i stekpanna. Stek potatisen i omgångar 5-10 minuter på högsta värme i rikligt med matfett, tills potatisen fått fin färg. Vänd då och då. Lägg åt sidan och stek mer potatis.
- Efterstek all potatis på medelvärme tills potatisen är varm och lagom mjuk. Smaka av med salt och peppar.
Kockens kommentar
Stekning vid låg temperatur ger saftigare kött men tar längre tid. Vid stektemperatur 150-180ºC halveras stektiden.
Passar till
Fler recept inom Simonsig Labyrinth
Liknande recept som Tamarimarinerad saftig lammstek
-
Balsamicoglaserad rådjursstek med wokade honungsgrönsaker
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sofia
-
Oxfilén till större sällskap
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pepparbiff
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Marinerad lammfilé Pernod Ricard
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tamarimarinerad saftig lammstek
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Renstek med gratinerade tomater
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ugnstekt fläskfilé med kålrot
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt fläskfilé på snöre med honungs- och senapssås och olika primörer
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hel majskyckling persillade
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan