Renstek med gratinerade tomater

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Renstek med gratinerade tomater

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Renstek

800.0 

gram

Salt och peppar

 

 

Matfett till stekning

1.5 

msk

 

Sås:

 

Kantareller färska

3.0 

dl

Rött vin

1.0 

dl

Viltfond koncentrerad

2.0 

msk

Matlagningsmjöl

1.0 

msk

Grädde

2.0 

dl

Vinbärsgelé

2.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Tomater

8.0 

styck

Ströbröd

1.0 

dl

Bulgur gryn

3.0 

dl

Persilja finhackad

4.0 

msk

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Simonsig Labyrinth Cabernet Sauvignon

Smakrikt rött vin
Pris: 129 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 123

Kcal / portion: 786

GBR (GI) / port: 8

Recept: 3145 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 4%

Kolhydrater: 10%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 640 gram)

Ingredienser

Visa:

Renstek 800.0 gram 27%

Salt och peppar 0%

Matfett till stekning 1.5 msk 5%

 

Sås:

Kantareller färska 3.0 dl 1%

Rött vin 1.0 dl 2%

Viltfond koncentrerad 2.0 msk 1%

Matlagningsmjöl 1.0 msk 1%

Grädde 2.0 dl 23%

Vinbärsgelé 2.0 msk 3%

 

Tillbehör:

Tomater 8.0 styck 4%

Ströbröd 1.0 dl 7%

Bulgur gryn 3.0 dl 27%

Persilja finhackad 4.0 msk 0%

Tillagning (1 tim )

  1. Sätt ugnen till 175°C.

  2. Salta och peppra steken. Hetta upp matfett i en stekpanna på hög värme och bryn köttet hastigt runt om.

  3. Lägg steken i en smord ugnsfast form och sätt in steken i cirka 45 minuter (30 minuter per kilo) till innertemperatur 63°C. Låt vila i 15 minuter.

  4. Halvera tomater och häll på ströbröd, hackad persilja, salt och peppar. Sätt in i ugn bredvid köttet i 10 minuter.

  5. Tillred bulgur enligt anvisning på paketet.

  6. Svampsås: Stek svampen torr i panna utan fett på medelhög värme. Tillsätt matfett och stek i några minuter till.

  7. Tillsätt rödvin+fond och koka ner något.
    Vispa ner mjöl+lite vatten. Tillsätt grädde.
    Smaksätt med gelé, steksky, salt, peppar.
    Låt småkoka i 3-5 minuter.

Kockens kommentar

Överblivet kött är utmärkt restmat, uppvärmd eller kall t.ex. på smörgås.

Tillbehörsalternativ

Kokt potatis

Råstekt potatis

Bulgur el. couscous

Hjortronvinsås

Hjortron med valnötter

Fler recept inom Simonsig Labyrinth

Liknande recept som Renstek med gratinerade tomater