Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 123

Kcal / portion: 786

GBR (GI) / port: 8
Recept: 3145 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 4%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Renstek 800.0 gram 27%
Matfett till stekning 1.5 msk 5%
Sås:
Kantareller färska 3.0 dl 1%
Rött vin 1.0 dl 2%
Viltfond koncentrerad 2.0 msk 1%
Matlagningsmjöl 1.0 msk 1%
Grädde 2.0 dl 23%
Vinbärsgelé 2.0 msk 3%
Tillbehör:
Tomater 8.0 styck 4%
Ströbröd 1.0 dl 7%
Bulgur gryn 3.0 dl 27%
Persilja finhackad 4.0 msk 0%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Sätt ugnen till 175°C.
- Salta och peppra steken. Hetta upp matfett i en stekpanna på hög värme och bryn köttet hastigt runt om.
- Lägg steken i en smord ugnsfast form och sätt in steken i cirka 45 minuter (30 minuter per kilo) till innertemperatur 63°C. Låt vila i 15 minuter.
- Halvera tomater och häll på ströbröd, hackad persilja, salt och peppar. Sätt in i ugn bredvid köttet i 10 minuter.
- Tillred bulgur enligt anvisning på paketet.
- Svampsås: Stek svampen torr i panna utan fett på medelhög värme. Tillsätt matfett och stek i några minuter till.
- Tillsätt rödvin+fond och koka ner något.
Vispa ner mjöl+lite vatten. Tillsätt grädde.
Smaksätt med gelé, steksky, salt, peppar.
Låt småkoka i 3-5 minuter.
Kockens kommentar
Överblivet kött är utmärkt restmat, uppvärmd eller kall t.ex. på smörgås.
Tillbehörsalternativ
Fler recept inom Simonsig Labyrinth
Liknande recept som Renstek med gratinerade tomater
-
Balsamicoglaserad rådjursstek med wokade honungsgrönsaker
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sofia
-
Oxfilén till större sällskap
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pepparbiff
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Marinerad lammfilé Pernod Ricard
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tamarimarinerad saftig lammstek
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Renstek med gratinerade tomater
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ugnstekt fläskfilé med kålrot
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt fläskfilé på snöre med honungs- och senapssås och olika primörer
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hel majskyckling persillade
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan