Marinerad tournedos med kastanjeplättar och äpplen i karamellsås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Marinerad tournedos med kastanjeplättar och äpplen i karamellsås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Oxfilé hel bit

800.0 

gram

Hushållssnöre

 

 

Salt och svartpeppar

 

 

Olivolja

1.0 

msk

 

Marinad:

 

Rött vin

1.0 

dl

Rosmarin färsk

2.0 

kvistar

Enbär }

8.0 

styck

 

Kastanjeplättar:

 

Potatismos tillagad

175.0 

gram

Kastanjepuré osötad

100.0 

gram

Vetemjöl

1.2 

dl

Ägg

1.0 

styck

Äggula

1.0 

styck

Standardmjölk (röd)

1.0 

dl

Olivolja

2.0 

msk

 

Äppelsås:

 

Äpple syrligt

2.0 

styck

Farinsocker

1.0 

msk

Cidervinäger

1.0 

msk

Marinad (silad)

2.0 

msk

Vatten

2.0 

dl

Oxfond koncentrerad

1.0 

msk

Röd vinbärsgelé

1.0 

msk

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Meerlust Rubicon

Smakrikt rött vin
Pris: 229 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 148

Kcal / portion: 609

GBR (GI) / port: 1

Recept: 2434 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 12%

Fett: 6%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 412 gram)

Ingredienser

Visa:

Oxfilé hel bit 800.0 gram 40%

Hushållssnöre %

Salt och svartpeppar 0%

Olivolja 1.0 msk 5%

 

Marinad:

Rött vin 1.0 dl 3%

Rosmarin färsk 2.0 kvistar 0%

Enbär } 8.0 styck 0%

 

Kastanjeplättar:

Potatismos tillagad 175.0 gram 6%

Kastanjepuré osötad 100.0 gram 9%

Vetemjöl 1.2 dl 10%

Ägg 1.0 styck 3%

Äggula 1.0 styck 2%

Standardmjölk (röd) 1.0 dl 2%

Olivolja 2.0 msk 9%

 

Äppelsås:

Äpple syrligt 2.0 styck 4%

Farinsocker 1.0 msk 2%

Cidervinäger 1.0 msk 0%

Marinad (silad) 2.0 msk %

Vatten 2.0 dl 0%

Oxfond koncentrerad 1.0 msk 1%

Röd vinbärsgelé 1.0 msk 2%

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Marinera: Lägg filén i en skål. Häll över vin, tillsätt rosmarin och mosade enbär. Täck med folie och låt stå i rummet i 1 timme. Vänd köttet några gånger i marinaden.

  2. Plättar: Tillaga potatismos. Blanda moset med kastanjepuré och mjöl i en skål. Tillsätt ägg och så mycket mjölk att smeten släpper från baksidan av en sked. Krydda med salt och nymald peppar.

  3. Hetta upp olja i panna på medelvärme.
    Stek runda portionsplättar (2 msk) i 2-3 minuter per sida tills de är fasta, gyllenbruna. Ta upp och håll dem varma.

  4. Kött: Sätt ugnen på 180ºC. Skär köttet i tjocka portionsskivor (3 cm) och bind ihop.
    Hetta upp olivolja i stekpanna på högsta värme och stek köttet ett par minuter på var sida till fin yta. Sätt i ugn 8-10 minuter. Ta ut och låt köttet vila.

  5. Äpplen: Skala, kärna ur och skiva äpplen. Häll bort fettet ur pannan. Tillsätt farinsocker och äppelskivorna och stek i 4-5 minuter tills sockret karamelliserats något. Ta ur äpplena och lägg åt sidan.

  6. Sås: Tillsätt cidervinäger i pannan, lite silad marinad och vatten+fond. Koka (sakta) ner såsen till hälften. Rör ner vinbärsgelé och sedan äppelskivorna.

Kockens kommentar

För att laga den perfekta oxfilén bl.a. rekommenderat för större sällskap, klicka på receptalternativet "Bästa oxfilé" i högerkolumnen.

PASSAR TILL

Hemlagad potatismos

Alt: Bästa oxfilé

Fler recept inom Meerlust Rubicon

Liknande recept som Marinerad tournedos med kastanjeplättar och äpplen i karamellsås