Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 109

Kcal / portion: 801

GBR (GI) / port: 3
Recept: 3203 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 4%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Oxfilé skiva 4-5 cm 4.0 skivor 54%
Vit sparris färsk 16.0 styck 10%
Smör till stekning 1.0 msk 3%
Aromsmör:
Smör el. margarin 70.0 gram 16%
Soltorkade tomater 3.0 styck 1%
Basilika finhackad 5.0 msk 0%
Svartpeppar nymald 1.0 krm 0%
Tillbehör:
Potatis 8.0 styck 17%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
- Aromsmör: Smöret bör vara rumsvarmt. Finhacka tomater och basilika. Blanda med smör och lite peppar. Rulla i folie. Lägg in i kylskåp/frys. Ta ut, skär i skivor.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Putsa kött och bind ihop med hushållssnöre. Borsta potatisen ren, men behåll skalen.
- Skär potatisen i klyftor och lägg på en ugnsplåt. Pensla med matolja och krydda. Sätt in i ugnen i 20-30 minuter.
- Skala sparrisen noga och försiktigt med potatisskalare. Skala inte toppknoppen. Småkoka i lättsaltat vatten i 15-35 min beroende på tjocklek, tills mjuk men inte slapp.
- Hetta upp smör i panna på medelhög värme. Stek köttet 3-5 min på var sida.
Salta och peppra. Låt vila i 5 minuter.
Kockens kommentar
Tournedos skall vara 4-5 cm av oxfiléns mittparti. På franska tourner = vända, dos = rygg. Köttet skall vara väl mörat, då det serveras lätt stekt (lätt rå innerdel).
Bästa oxfilén: För att laga den perfekta oxfilén bl.a. rekommenderat för större sällskap, klicka på receptalternativet "Bästa oxfilé" i högerkolumnen.
Alternativ
Fler recept inom Meerlust Rubicon
Liknande recept som Tournedos med sparris
-
Marinerad tournedos med kastanjeplättar och äpplen i karamellsås
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tournedos med sparris
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rådjurstartelette - rådjursfilé i fin form
Tid: 35 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Bästa renfilén till fest
Tid: 50 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Älgstek med pepparrot- och persiljetäcke
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Ginanka med pinjenötter i honungssås
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Strutsfilé med drambuiesås och rösti
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Örtbakad lammytterfilé
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan