Tournedos med sparris

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Tournedos med sparris

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Oxfilé skiva 4-5 cm

4.0 

skivor

Vit sparris färsk

16.0 

styck

Smör till stekning

1.0 

msk

Salt och peppar

 

 

Hushållssnöre

 

 

 

Aromsmör:

 

Smör el. margarin

70.0 

gram

Soltorkade tomater

3.0 

styck

Basilika finhackad

5.0 

msk

Svartpeppar nymald

1.0 

krm

Aluminiumfolie

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

8.0 

styck

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Meerlust Rubicon

Smakrikt rött vin
Pris: 229 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 109

Kcal / portion: 801

GBR (GI) / port: 3

Recept: 3203 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 12%

Fett: 4%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 737 gram)

Ingredienser

Visa:

Oxfilé skiva 4-5 cm 4.0 skivor 54%

Vit sparris färsk 16.0 styck 10%

Smör till stekning 1.0 msk 3%

Salt och peppar 0%

Hushållssnöre %

 

Aromsmör:

Smör el. margarin 70.0 gram 16%

Soltorkade tomater 3.0 styck 1%

Basilika finhackad 5.0 msk 0%

Svartpeppar nymald 1.0 krm 0%

Aluminiumfolie %

 

Tillbehör:

Potatis 8.0 styck 17%

Tillagning (40 min )

  1. Aromsmör: Smöret bör vara rumsvarmt. Finhacka tomater och basilika. Blanda med smör och lite peppar. Rulla i folie. Lägg in i kylskåp/frys. Ta ut, skär i skivor.

  2. Sätt ugnen på 225°C.

  3. Putsa kött och bind ihop med hushållssnöre. Borsta potatisen ren, men behåll skalen.

  4. Skär potatisen i klyftor och lägg på en ugnsplåt. Pensla med matolja och krydda. Sätt in i ugnen i 20-30 minuter.

  5. Skala sparrisen noga och försiktigt med potatisskalare. Skala inte toppknoppen. Småkoka i lättsaltat vatten i 15-35 min beroende på tjocklek, tills mjuk men inte slapp.

  6. Hetta upp smör i panna på medelhög värme. Stek köttet 3-5 min på var sida.
    Salta och peppra. Låt vila i 5 minuter.

Kockens kommentar

Tournedos skall vara 4-5 cm av oxfiléns mittparti. På franska tourner = vända, dos = rygg. Köttet skall vara väl mörat, då det serveras lätt stekt (lätt rå innerdel).

Bästa oxfilén: För att laga den perfekta oxfilén bl.a. rekommenderat för större sällskap, klicka på receptalternativet "Bästa oxfilé" i högerkolumnen.

Alternativ

Alt: Bästa oxfilé

Alternativa aromsmör

Béarnaise

Choronsås

Fler recept inom Meerlust Rubicon

Liknande recept som Tournedos med sparris