Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 129

Kcal / portion: 634

GBR (GI) / port: 4
Recept: 2537 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 5%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Rådjursfilé ytterfilé 800.0 gram 32%
Brieost 28% fett 100.0 gram 13%
Jalapeno inlagd (Old el Paso) 1.0 styck 0%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 21%
Smör normalsaltat 50.0 gram 14%
Sallat 200.0 gram 1%
Sås:
Schalottenlök 2.0 styck 2%
Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%
Vatten 2.0 dl 0%
Oxfond koncentrerad 1.0 msk 1%
Rött vin 2.0 dl 6%
Timjan torkad 1.0 tsk 0%
Vinbärsgelé 2.0 msk 4%
Steksky 2.0 msk 1%
Smör normalsaltat 1.0 msk 4%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (35 min )
- Sätt ugnen på 190°C.
- Skala och hacka scharlottenlök och vitlök. Finhacka jalapeno. Skala och tärna potatisen. Skölj potatisen i kallt vatten och låt rinnan av. Förbered sallad.
- Skär köttet i stora bitar. Salta lätt. Tag en ringform som är ca 5 cm bred. Pressa ner kött och gör en grop i mitten. Fyll gropen med ost och hackad jalapeno. Salta och peppra.
- Sätt köttet i ugnen 15-20 minuter. Tag ut och låt vila övertäckt i 10-15 minuter innan ringformen tas av.
- Sås: Hetta upp matfettet i en kastrull på medelvärme och fräs löken mjuk i några minuter utan att bränna.
- Tillsätt vatten+fond, hälften av rödvinet samt timjan. Låt såsen koka ner till hälften i cirka 5 minuter.
- Sila såsen. Tillsätt resten av rödvinet. Smaka av med (silad) köttsky, vinbärsgelé och peppar. För tjockare sås tillsätt lite matlagningsmjöl. Rör om och låt såsen sjuda på låg värme i cirka 3 minuter. Håll den varm på svag värme.
- Hetta upp matfett i panna på medelhög värme. Stek potatisen i omgångar tills knaprig. Salta och peppra lätt. Lägg tillbaka i pannan och håll det varmt.
PASSAR TILL
Fler recept inom Meerlust Rubicon
Liknande recept som Rådjurstartelette - rådjursfilé i fin form
-
Marinerad tournedos med kastanjeplättar och äpplen i karamellsås
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tournedos med sparris
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rådjurstartelette - rådjursfilé i fin form
Tid: 35 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Bästa renfilén till fest
Tid: 50 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Älgstek med pepparrot- och persiljetäcke
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Ginanka med pinjenötter i honungssås
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Strutsfilé med drambuiesås och rösti
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Örtbakad lammytterfilé
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan