Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 188

Kcal / portion: 723

GBR (GI) / port: 6
Recept: 2891 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 9%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Strutsfilé 600.0 gram 23%
Smör normalsaltat 1.0 msk 3%
Sås:
Drambuie 10.0 cl 13%
Grädde 2.0 dl 25%
Viltfond koncentrerad 1.5 msk 1%
Matlagningsmjöl 1.0 msk 1%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 19%
Smör normalsaltat 4.0 msk 13%
Grön sparris färsk 1.0 knippe 2%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Sätt ugnen på 180°C.
- Salta och peppra strutsfiléerna. Skala och grovriv potatis. Lägg i vatten. Häll bort vattnet och låt rinna av.
- Hetta upp matfett i stekpanna på medelhög värme. Stek filéerna 2-3 minuter på var sida. Lägg över i ugnsfast form och sätt i ugn i 5-10 minuter. Ta ut. Låt det vila en stund.
- Rösti: Hetta upp matfett i stekpanna. Platta ut en kaka potatis i pannan och stek den knabrig och gyllenbrun. Vänd.
- Sås: Häll drambuie i en kastrull och koka upp. Sänk värmen och tillsätt grädde och fond. Låt sjuda 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar och ev. lite steksky. Önskas lite tjockare sås, tillsätt under omröring lite matlagningsmjöl.
- Koka sparrisen i ca 5 minuter.
Kockens kommentar
Hur det smakar? Mycket fint kött påminnande om fin oxfilé, fast bättre enligt vår chefskock Petter. Fryst struts kan man hitta i specialbutiker, vanligtvis formade till runda portionsbiffar.
PASSAR TILL
Fler recept inom Meerlust Rubicon
Liknande recept som Strutsfilé med drambuiesås och rösti
-
Marinerad tournedos med kastanjeplättar och äpplen i karamellsås
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tournedos med sparris
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rådjurstartelette - rådjursfilé i fin form
Tid: 35 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Bästa renfilén till fest
Tid: 50 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Älgstek med pepparrot- och persiljetäcke
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Ginanka med pinjenötter i honungssås
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Strutsfilé med drambuiesås och rösti
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Örtbakad lammytterfilé
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan