För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Äppelsoppa eller äppelkräm med äppelkrutong

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Äpple rött

6.0 

styck

Citron (juice+kött)

1.0 

styck

Torrt vitt vin

3.0 

dl

Kardemummakärnor

1.0 

tsk

Kanelstång

1.0 

styck

Strösocker

3.0 

dl

Vatten

5.0 

dl

Gelatinblad

2.0 

styck

 

Äpple utan skal

2.0 

styck

Honung

1.0 

tsk

Smör normalsaltat

1.0 

tsk

Myntablad

 

 

 

Mascarpone }

1.0 

dl

Vaniljsocker

1.0 

tsk

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 117

Kcal / portion: 563

GBR (GI) / port: 9

Recept: 2253 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 2%

Kolhydrater: 21%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 483 gram)

Ingredienser

Visa:

Äpple rött 6.0 styck 14%

Citron (juice+kött) 1.0 styck 2%

Torrt vitt vin 3.0 dl 9%

Kardemummakärnor 1.0 tsk 0%

Kanelstång 1.0 styck 1%

Strösocker 3.0 dl 51%

Vatten 5.0 dl 0%

Gelatinblad 2.0 styck 0%

 

Äpple utan skal 2.0 styck 6%

Honung 1.0 tsk 1%

Smör normalsaltat 1.0 tsk 1%

Myntablad 0%

 

Mascarpone } 1.0 dl 16%

Vaniljsocker 1.0 tsk 1%

Tillagning (30 min )

  1. Koka upp vatten, kardemummakärnor, kanelstång, vitt vin, och saften från citron.
  2. Klyfta ner äpplen i en bunke. Slå den varma lagen över. Plasta över. Ställ i kyl över natten.
  3. Koka upp alltsammans. Sila genast, gärna genom saftsil.
  4. Blötlägg gelatinblad i rikligt med kallt vatten i minst 5 minuter. Lös bladen i den varma vätskan. Ställ för att kallna.
  5. Tärna äpplen. Koka i honung och smör i 3 minuter. Dra av värmen och låt kallna. Fördela tärningar i kalla djupa tallrikar. Riv lite myntablad över och skeda över soppan.
  6. Rör marcarponen med vaniljsockret och servera till.

Kockens kommentar

Dessertsoppor är sjukt underskattat tycker jag. Gelatinet kommer göra soppan lite ”trög”. Vill man undvika gelatin går det bra att använda agar agar.

Äppelkräm: Äppelklyftor (1/2 kg) kokas i vatten (4 dl) med socker (1/2 dl) och kanel (1 stång). Redes med potatismjöl (2 msk).

Passar till

Äppelbakelse

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Fruktsoppa, fruktkräm, kompott

Liknande recept som Äppelsoppa eller äppelkräm med äppelkrutong