Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 319

Kcal / portion: 244

GBR (GI) / port: 11
Recept: 5867 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 12%
Kolhydrater: 45%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl Special 850.0 gram 51%
eller 14.0 dl %
Jäst färsk 50.0 gram 1%
Mjölk 5.0 dl 5%
Smör mjukt 150.0 gram 19%
Baksirap 1.0 dl 8%
Salt 1.0 tsk 0%
Bakplåtspapper Äts ej
Tillval:
Ägg 1.0 styck 1%
Kardemumma krossad 1.5 tsk Äts ej
Saffran 1.0 gram Äts ej
Fyllning:
Smör mjukt 75.0 gram 9%
Strösocker 0.5 dl 3%
Kanel 1.0 msk 0%
Garnering:
Ägg till pensling 1.0 styck 1%
Pärlsocker 2.0 msk 2%
Garneringsalternativ:
Vaniljkräm färdig 2.0 dl Äts ej
Florsocker 3.0 dl Äts ej
Vatten Äts ej
Kockskolan:
Så bakas vetebröd > Äts ej
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Om vetelängd, kransar > Äts ej
Så klipps vetedeg > Äts ej
Om saffransbröd > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
Längder och kransar kan formas på olika sätt, se kommentar. Se hur man klipper deg, klicka på "Martin" under bilden ovan.
- Rumstemperera smör. Smält smör kan användas, men kräver lite mer mjöl och ger lite torrare bröd.
- Deg: Smula jäst i en stor bunke. Tillsätt fingervarm mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Kall jäst och mjölk kan användas, men tar lite längre tid att jäsa. Tillsätt mjöl i omgångar, smör, eventuellt ägg, salt och andra kryddor, samt socker mot slutet. Blanda till en deg, hellre lätt kladdig än torr. Resten av mjölet används till utbakningen.
- Bearbeta degen väl, 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Pudra över lite mjöl och täck med duk. Låt jäsa till närmare dubbel storlek i 30-60 minuter.
- Fyllning: Dela degen i antal längder. Kavla ut varje del till en rektangel 2-3 mm tjock. Bred på mjukt smör, strö över kanel och socker. Rulla ihop från långsidan.
- Klippning: Lägg rullarna med skarven ner på ugnsplåt med bakplåtspapper. Klipp sneda djupa jack i rullen. Lägg flikarna framåt, växelvis åt höger och vänster. Jämna till längden och vik in utstickande ändar under degen. Låt jäsa under bakduk 20-30 minuter.
- Förvärm ugnen på 200-225°C.
- Garnera: Vispa upp ägg. Pensla längderna med ägget. Strö över pärlsocker.
- Alternativ garnering med vaniljkräm: Tryck till en längsgående grop i mitten och fyll med vaniljkräm. När längden gräddats och svalnat blandas florsocker med lite vatten eller äggvita till trögflytande sockerlag som ringlas över brödet.
- Grädda i nedre delen av ugnen 15-20 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Kockens kommentar
Degen kan formas på olika sätt genom att klippa rullad deg som i detta recept, eller helt enkelt bara snittas med vass deg. Degen kan också rullas till centimetertjocka korvar som snos (vrids) eller lindas samman i 3-, 4- eller 5-flätning, alternativt skivflätas (läs mer > Så flätas vetedeg). Resultat bakas som längd eller fogas samman till en krans (ring). Läs mer > Om vetelängder, kransar.
Söta degar innehåller socker och fett som har försvagande effekt på gluten och jäsning. Därför måste sådan deg bearbetas (blandas, knådas) intensivare för att bilda en stark deg. Sockret bör inte tillsättas för snabbt och på en gång. Matfett bör inte vara mer än 10% av mjölvikten och bör tillsättas i slutet av blandningen. Med fördel kan man göra en raskdeg (fördeg), vilket sätter igång jäsningen snabbare (läs mer > Fördegar, raskdeg). Se recept > Kryddbullar, vetebullar med fördeg. Salt försämrar jäsning och bör inte ha direktkontakt med jästen utan blandas ut i mjölet. Läs mer > Om vetebröd.
Alternativ
Fler recept inom Vetebröd, vetebullar
Liknande recept som Vetelängd, kanellängd grundrecept
-
Vetelängd, kanellängd grundrecept
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanelkrans
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Stjärnkrans med eller utan saffran
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Butterkaka, systerkaka, sammanjästa vetebullar i form
Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Vetebullar, kanelbullar (knutar)
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Kanelbullar bakad med fördeg (snäckor)
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Så formas vetebullar till snäckor och knutar
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Så bakas veteknutar och vetekringlor
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kardemummabullar med vanilj
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Kanelbullar med mandelmassa (snäckor)
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan