Klassisk kokt porterstek

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Klassisk kokt porterstek

Lägg till ingredienser

Portioner: 6

Fransyska nötstek

1.5 

kilo

el. innanlår

 

 

Bindgarn

 

 

 

Kokspad:

 

Porter 3,5%

1.0 

liter

Svartvinbärssaft (konc.)

1.0 

dl

Sojasås

1.0 

dl

Timjan torkad

2.0 

tsk

Enbär }

10.0 

styck

Svartpeppar hel

10.0 

styck

Gul lök

2.0 

styck

 

Sås:

 

Kokspad

8.0 

dl

Grädde

2.5 

dl

Vetemjöl

0.5 

dl

Salt och peppar

1.0 

tsk

Oxfond koncentrerad

1.5 

msk

 

Tillbehör:

 

Potatis

1.2 

kilo

Sockerärter

300.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Så lagas nötfransyska >

 

 

Så lagas nötinnanlår >

 

 

Så kokas nötstek >

 

 

Så skummar man >

 

 

Så kokas steken >

 

 

Laga bindvävsrikt kött >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Adobe Reserve Cabernet Sauvignon

Smakrikt rött vin
Pris: 74 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 172

Kcal / portion: 729

GBR (GI) / port: 7

Recept: 4373 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 13%

Fett: 9%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 425 gram)

Ingredienser

Visa:

Fransyska nötstek 1.5 kilo 56%

el. innanlår Äts ej

Bindgarn Äts ej

 

Kokspad:

Porter 3,5% 1.0 liter Äts ej

Svartvinbärssaft (konc.) 1.0 dl Äts ej

Sojasås 1.0 dl Äts ej

Timjan torkad 2.0 tsk Äts ej

Enbär } 10.0 styck Äts ej

Svartpeppar hel 10.0 styck Äts ej

Gul lök 2.0 styck Äts ej

 

Sås:

Kokspad 8.0 dl %

Grädde 2.5 dl 21%

Vetemjöl 0.5 dl 2%

Salt och peppar 1.0 tsk 0%

Oxfond koncentrerad 1.5 msk 1%

 

Tillbehör:

Potatis 1.2 kilo 18%

Sockerärter 300.0 gram 2%

 

Kockskolan:

Så lagas nötfransyska > Äts ej

Så lagas nötinnanlår > Äts ej

Så kokas nötstek > Äts ej

Så skummar man > Äts ej

Så kokas steken > Äts ej

Laga bindvävsrikt kött > Äts ej

Tillagning (2 tim )

  1. Förbered: Bind ihop köttet med bindgarn till en rundad stek. Sätt i en stektermometer. Skala och klyfta lök.
  2. Skumma: Ta fram en kastrull där köttet ligger trångt. Fyll på med vatten så att det täcker köttet. Koka upp och låt koka i 5-10 minuter. Häll bort vattnet, skölj av steken och skölj ur kastrullen.
  3. Koka: Lägg tillbaka steken, tillsätt öl, saft, soja, lök och kryddor. Fyll på med vatten vid behov. Om det inte täcker helt så gör det inte så mycket, men köttet bör då vändas några gånger under koktiden.
  4. Koka upp på nytt. Lägg på lock och låt sjuda på svag värme i cirka 50 minuter per kilo till 60-70°C innertemperatur. Känn med stekgaffel eller tjock trästicka att det är mört.
  5. Ta av kastrullen från plattan. Låt steken ligga kvar i sitt spad i 20-30 minuter utan att täcka över.
  6. Tillbehör: Skala och koka potatis under tiden.
  7. Koka upp vatten i en kastrull. Tillsätt sockerärter strax före servering och koka dem ett par minuter. Häll av vattnet i en sil.
  8. Sås: Sila och mät upp kokspad. Vispa ut mjöl i avsvalnat kokspad eller grädde och vispa ner i kokspadet. Koka upp och låt småkoka 3-5 minuter så att såsen tjocknar. Späd med spad vid behov. Smaka av med kryddor och oxfond.
  9. Servera stek med potatis, sockerärter och sås.

Kockens kommentar

Smaksättning varierar i olika recept, vilket kan vara vitlök, portvin, vitpepparkorn, oregano och persilja. Andra passande tillbehör kan vara kokt brysselkål, lättkokta morötter, svart vinbärsgelé och pressad potatis. Läs mer > Så kokas nötstek.

Porterstek är ett svenskt begrepp för denna rätt som smaksatts med porteröl. I Englands är "a porterhouse" = värdshus eller pub som säljer porter. Porterhouse steak = T-benstek. Läs mer, klicka på ingrediens Porter.

Fler recept inom Kokt nötkött

Liknande recept som Klassisk kokt porterstek