Ugnstekt fläskfilé med potatisgratäng

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Ugnstekt fläskfilé med potatisgratäng

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Fläskfilé

1.0 

styck

Matolja

1.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Gratäng:

 

Potatis

0.8 

kilo

Grädde

3.0 

dl

Vitlök torkad

1.0 

klyfta

Gratängost 17% fett

100.0 

gram

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas fläskfilé >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Brooklyn Lager

Pilsnertyp
Pris: 16 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 201

Kcal / portion: 659

GBR (GI) / port: 6

Recept: 2635 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 13%

Fett: 12%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 328 gram)

Ingredienser

Visa:

Fläskfilé 1.0 styck 23%

Matolja 1.0 msk 5%

Salt och peppar 0%

 

Gratäng:

Potatis 0.8 kilo 20%

Grädde 3.0 dl 41%

Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%

Gratängost 17% fett 100.0 gram 11%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Så lagas fläskfilé > Äts ej

Tillagning (1 tim )

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Gratäng: Skala och skiva potatis. Sprid ut potatisen i en ugnsfast form. Pressa över vitlök. Salta och peppra. Häll över grädde. Strö över riven ost. Ställ in i ugnen.
  3. Filé: Putsa köttet. Torka av. Smörj in filén med matolja, salta och peppra runtom. Stick in en stektermometer till mitten på köttet så att så mycket som möjligt av stickan är inne i köttet.
  4. Lägg i en ugnsfast form. Ställ in i ugnen bredvid potatisgratängen. Filén är klar vid 62-65°C, efter cirka 30 minuter. Ta ut köttet och låt vila 10 minuter.
  5. Höj ugnen till 250°C och grädda gratängen ytterligare cirka 10 minuter.
  6. Skär upp köttet och servera med potatisgratäng, sallad och eventuellt en sås.

Kockens kommentar

Portionsvikt på 300 gram är en lätt måltid.

Passar till

Tomatsallad

Brysselkål

Fler recept inom Fläskfile i ugn

Liknande recept som Ugnstekt fläskfilé med potatisgratäng