Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 502

Kcal / portion: 210

GBR (GI) / port: 3
Recept: 4205 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 32%
Kolhydrater: 47%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Hasselnötskärnor 100.0 gram 16%
Smör normalsaltat 150.0 gram 26%
Farinsocker 2.0 dl 14%
Skal av apelsin 1.0 styck 0%
Ägg 1.0 styck 1%
Vetemjöl 3.0 dl 15%
Vaniljsocker 1.0 tsk 0%
Bakpulver 0.5 tsk 0%
Mörk choklad 70% 200.0 gram 27%
Plastfilm Äts ej
Bakplåtspapper Äts ej
Kockskolan:
Om småkakor > Äts ej
Om skurna kakor > Äts ej
Så bakas mördegskakor > Äts ej
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Låt smöret bli rumsvarmt. Riv apelsinskal. Grovhacka choklad.
- Rosta: Hetta upp en torr stekpanna och rosta nötterna i cirka 8 minuter. Gnugga nötterna med en torr handduk så att skalet försvinner. Lägg åt sidan.
- Deg: Vispa smör, farinsocker och apelsinskal poröst. Vispa ner ett ägg i taget. Blanda mjöl med vaniljsocker och bakpulver. Vänd ner detta i smeten. Tillsätt choklad och hela hasselnötter. Rör om. Rulla ihop smeten i plastfilm till en korv. Lägg rullen i frysen 10-15 minuter, tills den är halvhård.
- Förvärm ugnen på 175°C.
- Forma: Ta ut rullen och ta bort plastfilmen. Skär den i centimetertjocka skivor och lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda: Sätt in mitt i ugnen i cirka 8 minuter.
Kockens kommentar
Med rumsvarmt smör blir kakorna lite segare och plattare än med kylskåpskallt smör och kyld deg (läs mer > Om mördeg). Se grundrecept.Alternativ
Fler recept inom Skurna småkakor
Liknande recept som Choklad- och hasselnötskakor
-
Mördeg - pâte sablée
Tid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mördegskakor grundrecept
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bondkakor
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kakor med vit choklad och pekannötter
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tarek, Hummingbird Bakery
-
Schackrutor och chokladsnurror
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Brysselkex
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gaffelkakor, randiga mördegskakor
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Finska pinnar eller vaniljpinnar
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ungherrar, mördegskaka
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Torplyckor, vardagskaka med god rågsmak
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan