Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 143

Kcal / portion: 508

GBR (GI) / port: 7
Recept: 4064 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 14%
Fett: 2%
Kolhydrater: 16%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Älgstek 1.6 kilo 40%
Pepparrot 100.0 gram 1%
Bladpersilja 50.0 gram 0%
Olivolja 0.5 dl 9%
Salt 0%
Tillbehör:
Potatis 1.6 kilo 26%
Hjortronsylt 4.0 dl 20%
Kockskolan:
Så lagas älgkött > Äts ej
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
- Sätt ugnen på 150ºC.
- Ta bort eventuellt nät från steken. Putsa bort eventuella hinnor.
- Skala och skär pepparrot i mindre bitar. Lägg detta i matmixer och tillsätt persilja, olja och lite salt. Mixa till jämn smet.
- Smeta mixet på älgsteken. Lägg över steken på ugnsgaller med ugnsplåt under. Sätt i en stektermometer och sätt in i ugn. Steken är klar vid innertemperatur 63ºC, efter cirka 1,5 timme.
- Förbered under tiden tillbehör till exempel hasselbackspotatis och hjortron med valnötter. Se separat recept via länk nedan.
Kockens kommentar
Det blir ofta kött över när man lagar stekar, vilket inte gör något. Uppvärmd eller kall stek är utmärkt restmat kommande dagar.Tillagningstid:
Älgstek min/kg | Rosaröd | Medium rosa | Välstekt |
Kärntemperatur | -55°C | 60°C | 65°C |
Ugn 175°C | 45 min/kg | 55 min/kg | 65 min/kg |
Ugn 150°C | 50 min/kg | 60 min/kg | 70 min/kg |
Ugn 125°C | 70 min/kg | 80 min/kg | 90 min/kg |
Avser tempererad stek utan ben. Stek med ben tar lite kortare tid.
Räkna med att kylskåpskallt kött tar runt 1 timme längre att tillaga.
Passar till
Fler recept inom Älg
Liknande recept som Älgstek med persiljetäcke och hjortron
-
Älgstek i ugn grundrecept
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gin- och vinmarinerad älgstek
Tid: 2 tim (+ 96 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Älgstek med persiljetäcke och hjortron
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Bräserad älgstek på klassiskt vis
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Älgbiff med råstekt potatis och enbärssmör
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rödvinsbräserad älgkalvbog
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Älggryta med palsternacka och gulbeta
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Älebys älggryta
Tid: 2 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Älggryta med rotsaker
Tid: 3 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Älgrulader med västerbottenost i portersås
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan