Rökt lax med potatisterrin

Foto: Björn Tesch

Rökt lax med potatisterrin

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Lax rökt

250.0 

gram

Gelatinblad

7.0 

styck

Creme fraiche

4.0 

dl

Philadelphia naturell }

500.0 

gram

Färskpotatis kokt

500.0 

gram

Gräslök finhackad

2.0 

msk

Dill finhackad

2.0 

msk

Salt och svartpeppar

 

 

Plastfilm

 

 

Aluminiumform

 

 

 

Kockskolan:

 

Om terrin >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Neethlingshof Sauvignon Blanc

Torrt friskt vitt vin
Pris: 79 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 197

Kcal / portion: 821

GBR (GI) / port: 4

Recept: 3286 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 16%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 418 gram)

Ingredienser

Visa:

Lax rökt 250.0 gram 13%

Gelatinblad 7.0 styck 1%

Creme fraiche 4.0 dl 39%

Philadelphia naturell } 500.0 gram 36%

Färskpotatis kokt 500.0 gram 11%

Gräslök finhackad 2.0 msk 0%

Dill finhackad 2.0 msk 0%

Salt och svartpeppar 0%

Plastfilm %

Aluminiumform %

 

Kockskolan:

Om terrin > Äts ej

Tillagning (30 min + 8 tim )

  1. Tvätta, borsta potatis. Lättkoka potatisen och låt svalna. Grovtärna potatisen. Finhacka gräslök och dill.
  2. Lägg gelatinbladen i blöt i 5 minuter. Värm hälfen av creme fraichen till strax under kokpunkten. Krama ur gelatinbladen och lös upp dem i den varma crčme fraichen.
  3. Blanda resten av crčme fraichen med philadelphiaost, potatis, gräslök och  dill. Rör ner den varma crčme fraichen med lite salt och peppar.
  4. Klä en aluminiumform med plastfilm. Lägg i röran och jämna till, slå formen hårt i bänken och vik igen plasten.
  5. Ställ in i kylskåpet över natt. Ännu bättre blir den om den får stå några dagar i kylskåpet.

Kockens kommentar

Servera som lätt måltid, drinktilltugg, förrätt eller som rätt på buffén. Som förrätt eller buffé halveras portionsmängden. Gravad lax, rökt fisk eller kalla charkuterier fungerar som alternativ till den rökta laxen. Du kan även blanda i ansjovis eller rökt lax i själva terrinen för att variera smakerna. Receptet tillagat av mästerkocken och krögaren Fredrik Eriksson, Långbro Värdshus.

Fler recept inom Grillad och rökt fisk

Liknande recept som Rökt lax med potatisterrin