Chokladtryffel med smak av apelsin och lakrits

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Chokladtryffel med smak av apelsin och lakrits

Lägg till ingredienser

Antal kulor: 15

Mörk choklad 70%

75.0 

gram

Apelsin hel

0.5 

styck

Vispgrädde

0.8 

dl

Strösocker

0.5 

dl

Hallonsylt

1.5 

msk

Smör normalsaltat

20.0 

gram

 

Topping:

 

Strösocker

1.0 

dl

Lakritspulver }

0.5 

msk

Kakaopulver osötad

1.5 

msk

 

Kockskolan:

 

Så smälts choklad >

 

 

Ganache, chokladkräm >

 

 

Om chokladtryffel >

 

 

Kuljärn, kulskärare >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 357

Kcal / portion: 105

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1574 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 17%

Kolhydrater: 47%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 29 gram)

Ingredienser

Visa:

Mörk choklad 70% 75.0 gram 27%

Apelsin hel 0.5 styck 2%

Vispgrädde 0.8 dl 18%

Strösocker 0.5 dl 12%

Hallonsylt 1.5 msk 3%

Smör normalsaltat 20.0 gram 9%

 

Topping:

Strösocker 1.0 dl 24%

Lakritspulver } 0.5 msk 1%

Kakaopulver osötad 1.5 msk 2%

 

Kockskolan:

Så smälts choklad > Äts ej

Ganache, chokladkräm > Äts ej

Om chokladtryffel > Äts ej

Kuljärn, kulskärare > Äts ej

Tillagning (20 min + 3 tim )

  1. Grovriv apelsinskal. Endast orange kött. Finhacka choklad och lägg i en bunke.
  2. Koka upp grädde med socker, sylt och apelsinskal i en kastrull.
  3. Häll gräddsmeten över chokladen. Låt vila 5-10 minuter. Rör slätt medan det är varmt.
  4. Ställ in i kylen i minst 3 timmar, helst över natt.
  5. Skopa ut små bollar med kuljärn. Rulla dem runda med händerna.
  6. Garnering: Blanda toppingingredienserna. Rulla bollarna i toppingen.

Kockens kommentar

Chokladtryffel är ursprungligen en konfekttyp gjord på mjuk chokladmassa (ganache), bestående av choklad och grädde, ibland även smör, socker eller honung och andra smaksättare som likör. Massan kan användas som fyllning i praliner, rullas till bollar som pudras med kakao eller doppas i smält choklad. Namnet härrör sig till bollarnas form, som påminner om tryffelsvampen. Som alltid missbrukas ursprungnamnen och "tryffel" används till lite vad som helst för att det låter fint.

Passar till

Ganache, chokladkräm

Fler recept inom Chokladtryffel, praliner, bollar

Liknande recept som Chokladtryffel med smak av apelsin och lakrits