Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 93

Kcal / portion: 517

GBR (GI) / port: 4
Recept: 2068 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 3%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Torskfilé med skinn 400.0 gram 15%
Sås:
Schalottenlök 1.0 styck 1%
Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%
Morot 1.0 styck 2%
Rotselleri 0.2 styck 1%
Äpple Granny Smith 1.0 styck 2%
Matolja (rapsolja) 2.0 msk 12%
Rödvin 0.5 flaska 13%
Portvin 2.5 dl 18%
Kanelstång 10 cm 2.0 styck Äts ej
Maizena ljus 1.0 tsk 0%
Honung 1.0 msk 3%
Morotspuré:
Morot 8.0 styck 15%
Vatten 0.5 dl 0%
Smör normalsaltat 25.0 gram 9%
Strösocker 0%
Tillbehör:
Savojkål ansad 5.0 blad 1%
Valnötskärnor 0.5 dl 6%
Uppdragsgivare: Norskfisk.se
Tillagning (1 tim 30 min )
- Skala och finhacka lök, vitlök, morot, rotselleri och äpple. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs grönsakerna mjuka.
- Tillsätt rödvin, portvin och kanel. Låt sjuda under lock i cirka 1 timme. Toppred med (tillsätt) maizena. Smaka av med salt, peppar och honung. Krydda ev. med mer mald kanel.
- Fjälla torsk (skrapa bort fjällen). Ta bort skinnet från torsken och spara det. Dela torsken i portionsbitar. Salta och peppra. Skär skinnet i två bitar per portion.
- Hetta upp frityrolja i fritös eller kastrull. Fritera skinnet knaprigt. Lägg över på hushållspapper. Salta skinnet på en gång.
- Skala morötter, skär i bitar. Koka morötterna mjuka med salt och en nypa socker.
- Mixa morötter i matberedare el. med stav. Späd med vatten till lagom konsistens. Passera genom sil. Rör ner smör. Salta och peppra.
- Skär bort den vita stjälken från kålbladen. Strimla bladen. Hacka valnötter.
- Innan servering: Koka upp vatten i kastrull med salt. Blanchera (koka hastigt) kålen. Salta och peppra. Blanda med valnötter.
- Hetta upp smör i en panna. Stek torsken 2-3 minuter på var sida.
Fler recept inom Fisk- och skaldjursrätter
Liknande recept som Halstrad jultorsk med rödvinskanelsås, morotspuré och savoykål med valnötter
-
Gravad lax
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gravad lax garam masala med citronsenapscreme
Tid: 24 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ansjovisinkokt lax med gräslöksmajonnäs
Tid: 24 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Laxpaté
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Laxpaté med dill
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Lutfisk med vitsås
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Snabbgravad lax (till buffé)
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Saltsockrad lax med mango- och papayasalsa (plockmat)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Annes julinspirerade halstrade gladlax
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Mickes ljumma eller varma stiltonlax
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef