Rågknäcke från Dalarna

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Rågknäcke från Dalarna

Lägg till ingredienser

Sats: 1

Jäst färsk

50.0 

gram

Lättmjölk

0.5 

liter

Rågmjöl grovt

6.0 

dl

Rågmjöl till utbak

2.0 

dl

Vetemjöl

6.0 

dl

Salt

2.0 

tsk

Kummin krossad

2.0 

tsk

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 217

Kcal / portion: 2968

GBR (GI) / port: 101

Recept: 2968 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 2%

Kolhydrater: 41%

Fibrer: 5%

(Tillagad portion: 1369 gram)

Ingredienser

Visa:

Jäst färsk 50.0 gram 2%

Lättmjölk 0.5 liter 7%

Rågmjöl grovt 6.0 dl 36%

Rågmjöl till utbak 2.0 dl 12%

Vetemjöl 6.0 dl 43%

Salt 2.0 tsk 0%

Kummin krossad 2.0 tsk 1%

Tillagning (1 tim )

  1. Stöt kummin i en mortel.
    Ljumma mjölken fingervarm (37ºC).
    Smula gästen i en stor bunke.
    Häll mjölken i bunken och rör om.
    Tillsätt mjöl, kummin och salt.
    Arbeta degen slät och fin.

  2. Rulla ut degen på mjölat bord till en längd och dela i 20 bitar. Forma varje bit till en bulle. Lägg över en duk och låt jäsa i 20 min. Sätt ugnen på 200ºC.

  3. Strö rågmjöl på bakbordet och kavla ut varje bulle, först med en slät kavel, sedan med en kruskavel på båda sidorna. Brödet skall vara ca 20 cm i diameter.

  4. Smöra lätt en ugnsplåt eller använd bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 9 min, tills brödet fått fin färg.

Kockens kommentar

1 sats ger 20 knäckebrödskakor. Förvara brödet torrt gärna i en brödburk. Brödet kan med fördel frysas.

Fler recept inom Brödtugg

Liknande recept som Rågknäcke från Dalarna