Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 217

Kcal / portion: 2968

GBR (GI) / port: 101
Recept: 2968 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 2%
Kolhydrater: 41%
Fibrer: 5%
Ingredienser
Jäst färsk 50.0 gram 2%
Lättmjölk 0.5 liter 7%
Rågmjöl grovt 6.0 dl 36%
Rågmjöl till utbak 2.0 dl 12%
Vetemjöl 6.0 dl 43%
Salt 2.0 tsk 0%
Kummin krossad 2.0 tsk 1%
Kock: Pia, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Stöt kummin i en mortel.
Ljumma mjölken fingervarm (37ºC).
Smula gästen i en stor bunke.
Häll mjölken i bunken och rör om.
Tillsätt mjöl, kummin och salt.
Arbeta degen slät och fin. - Rulla ut degen på mjölat bord till en längd och dela i 20 bitar. Forma varje bit till en bulle. Lägg över en duk och låt jäsa i 20 min. Sätt ugnen på 200ºC.
- Strö rågmjöl på bakbordet och kavla ut varje bulle, först med en slät kavel, sedan med en kruskavel på båda sidorna. Brödet skall vara ca 20 cm i diameter.
- Smöra lätt en ugnsplåt eller använd bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 9 min, tills brödet fått fin färg.
Kockens kommentar
1 sats ger 20 knäckebrödskakor. Förvara brödet torrt gärna i en brödburk. Brödet kan med fördel frysas.
Fler recept inom Brödtugg
Liknande recept som Rågknäcke från Dalarna
-
Små olivfyllda ostmuffins (drinktilltugg)
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Frasiga smördegspinnar
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Pa amb tomaquet -Tomat- och vitlöksbröd
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Aprikos- och hasselnötsbröd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Örtiga tunnbrödschips (tilltugg)
Tid: 12 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Rågknäcke från Dalarna
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Solroskusar
Tid: 1 tim 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Valnöts- och sellerigucka (tillbehör)
Tid: 12 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Oststänger (drinktilltugg)
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Världens godaste scones
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan