Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 136

Kcal / portion: 491

GBR (GI) / port: 7
Recept: 1965 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 7%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Rödingfilé 600.0 gram 46%
Basilika 1.0 kruka 0%
Ingefära färsk 4.0 cm 2%
Sambal badjak } 1.0 tsk 0%
Salt 1.0 tsk 0%
Matolja (rapsolja) 0.5 dl 20%
Blåbär färska 1.0 dl 2%
Sallad:
Sötpotatis 0.8 kilo 27%
Citron juice+fruktkött 0.5 styck 1%
Mangoldskott 40.0 gram 0%
Rödlök 0.5 styck 2%
Salt 0%
Kockskolan:
Hotade fiskarter > Äts ej
Sås till stekt fisk > Äts ej
Så lagas röding > Äts ej
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Sätt ugnen på 150°C.
- Skala sötpotatisen och grovtärna. Smörj en ugnsplåt med olivolja. Lägg på potatisen och sätt in i ugnen i cirka 40 minuter.
- Skala och finstrimla rödlök. Skala ingefära och skär i bitar. Skär rödingen i portionsbitar. Lägg fisken i en ugnssäker form.
- Lägg basilika, ingefära, sambal, salt och matolja i en matberedare. Mixa. Fördela mixet på rödingen. Toppa med blåbär.
- Ta ut potatisen och låt svalna något.
- Sätt in rödingen i ugnen i 10-12 minuter. Blanda potatisen med lök och mangold. Pressa över citronsaft och salta lätt.
Kockens kommentar
Det finns olika slags rödingar, i Sverige främst storröding och fjällröding. Läs mer > klicka på ingrediensen.
Portionsberäkning: En normalportion fisk bör väga 140 gram efter tillagning. Beräkna 150 gram per portion för rå filé utan skinn, 175 gram för rå fisk med skinn och minst 200 gram för rå hel urtagen fisk med huvud.
Fler recept inom Ugnslagad laxfisk
Liknande recept som Blåbärsröding med sötpotatissallad
-
Dragonkryddad lax med rostade rotfrukter i citronett samt gurk- och dragonyoghurt
Tid: 40 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Carina Brydling
-
Lax och torsk i potatismos
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Pestofylld röding
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Christian Campogiani
-
Apelsinbakad lax med svart bönsallad och mandel
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Nina Ekelöf
-
Lax i folie med chorizo och sötpotatis
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Janssons laxfrestelse
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Ugnslagad regnbåge (regngbågslax)
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Laxfilé i ugn
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Ugnslagad sik med tomatfyllning och tomatsalsa
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Gorgonzolafylld lax
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan