Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 266

Kcal / portion: 1810

GBR (GI) / port: 78
Recept: 3620 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 5%
Kolhydrater: 44%
Fibrer: 5%
Ingredienser
Dinkelmjöl fint 1.0 liter 59%
el. vetemjöl 0%
Rågsikt 5.0 dl 29%
Jäst färsk 50.0 gram 2%
Vatten 1.0 liter 0%
Salt 0.5 msk 0%
Brödkrydda 1.0 msk 1%
Olivolja 0.5 dl 10%
Bladspenat färsk 50.0 gram 0%
Springform 22-26 cm > 2.0 styck Äts ej
Vattenreduktion bröd -7.0 dl -0%
Kockskolan:
Om ljust matbröd > Äts ej
Så bakas ljust bröd > Äts ej
Baka matbröd med jäst > Äts ej
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
- Deg: Värm upp vattnet till fingervarmt (37ºC).
- Smula ner jästen i en bunke. Häll på vattnet och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, brödkrydda olivolja och spenat.
- Tillsätt mjöl och blanda väl. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
- Forma: Smöra springformar med hål i mitten. Häll degen på mjölat bakbord och knåda den väl. Dela degen och forma till kransar. Lägg kransarna i springformarna. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
- Sätt ugnen på 175ºC.
- Grädda i ugnen i cirka 40 minuter. Prova med sticka att brödet är torrt inuti.
Kockens kommentar
Läs mer > Om ljust matbröd.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 3,5 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Ljust matbröd
Liknande recept som Spenatkrans (bröd)
-
Rågsiktsbröd - grundrecept
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grahamslimpa med anis
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Skållat solrosbröd
Tid: 3 tim (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Lantbrödsbröd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
VR-limpa - ljus eller mörk sirapslimpa, sötlimpa
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Dansukker
-
Vörtbröd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Bondbröd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Schweiziskt bondbröd
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Rågsiktsbröd med fördeg
Tid: 3 tim (+ 48 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Kalljästa rågbaguetter
Tid: 30 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen