Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 115

Kcal / portion: 598

GBR (GI) / port: 3
Recept: 2391 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 4%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Strutsstek 800.0 gram 36%
Rosépeppar 1.0 msk 0%
Korianderfrön hel 1.0 msk 0%
Tillbehör:
Brysselkål färsk 400.0 gram 6%
Creme fraiche 2.0 msk 4%
Stekfläsk som knapersteks} 200.0 gram 15%
Potatis 600.0 gram 17%
Sås:
Rött vin 5.0 dl 16%
Kalvfond koncentrerad 1.0 msk 1%
Honung 1.5 msk 4%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 15 min )
- Sätt ugnen på 180°C.
- Putsa köttet, salta och peppra. Skär merparten av fläsket i små bitar. Spar några skivor till att späcka köttet.
- Hetta upp en stekpanna och stek fläsket knaprigt. Lägg över på hushållspapper.
- Bryn strutsköttet i pannan till fin yta runt om. Ta ur köttet ur pannan.
- Krossa rosépeppar och korianderfrön. Klappa in detta i köttet och lägg köttet i en ugnssäker form. Lägg några fläskskivor ovanpå köttet. Sätt in i ugnen cirka 45 minuter till innertemperatur 58°C. Ta ut och låt vila 10-15 minuter.
- Skala och koka potatis.
- Ansa brysselkål (ta bort ytterblad) och halvera. Koka upp vatten och lägg i kålen, samt dra av kastrullen från plattan. Salta. Låt stå i 5 minuter. Häll sedan bort vattnet.
- Blanda kål med crčme fraiche och bacon.
- Sås: Häll vinet i en kastrull och koka ner det till 1/3-del. Tillsätt fondkoncentrat mot slutet av kokningen och smaka av med honung.
Kockens kommentar
För tjockare sås: Rör ut lite matlagningsmjöl med vatten i en kopp. Vispa ner detta i kastrullen. Låt småkoka i några minuter. Rör om.
Näringsberäkning: Bacon som steks tappar mycket fett och vatten vid stekning. För att få rätta vikt- och näringsvärden kan man i systemet välja speciella ingredienser till exempel " Stekfläsk som knapersteks". Läs mer, klicka på ingrediensen.
Fler recept inom Kalkon och struts
Liknande recept som Strutsstek med brysselkål i crčme fraiche
-
Hel kalkon i ugn - grundrecept
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kalkonmiddag ā la Thanksgiving
Tid: 4 tim , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Dubbelpanerad kalkonschnitzel med kapris
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kalkonrulle med kycklingfärs
Tid: 1 tim 5 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gratinerat kalkonbröst med citronsky
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gobbles, gobbles - kalkonfrukost
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Dubbelpanerad kalkonschnitzel med yoghurtcole slaw och klyftpotatis
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kalkonbröst med sötpotatis och lök
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kalkonschnitzel med löksås
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Saffransbiffar av kalkonfärs
Tid: 1 tim 10 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan