Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 130

Kcal / portion: 428

GBR (GI) / port: 9
Recept: 1713 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 6%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Laxfilé med skinn 600.0 gram 63%
Lag:
Vatten till lag 1.0 liter 0%
Salt 1.0 msk 0%
Vitpeppar hel 10.0 korn 0%
Dill 1.0 knippe 1%
Morot 1.0 st liten 1%
Citron juice+fruktkött 1.0 skiva 0%
Gelatinblad 10.0 styck 3%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 31%
Kock: Karin Chädström
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
- Skala och "slanta" (skiva) morötterna. Koka upp lagingredienser utom gelatin i en stor kastrull.
- Skär laxen i tjocka portionsskivor med skinnet kvar. Lägg ner dem i lagen. Låt koka i cirka 7 minuter.
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Lyft ur laxen försiktigt och lägg på ett uppläggningsfat med hög kant.
- Sila lagen. Ta upp gelatinet och låt det lösas upp i lagspadet.
- Häll den varma lagen över laxen. Dekorera med några morotsslantar. Ställ laxen i kylskåp i minst 30 minuter tills gelén stelnat. Ställ gärna över natt.
- Skala och koka potatis.
Kockens kommentar
Gelatin är inte nödvändigt. Ger dock mer gelead fisk på klassiskt vis. Huvudrätten kan med fördel tillagas dagen före servering.
PASSAR TILL
Fler recept inom Fisk- och skaldjursrätter
Liknande recept som Laxaladåb - kall inkokt lax
-
Gravad lax
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gravad lax garam masala med citronsenapscreme
Tid: 24 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ansjovisinkokt lax med gräslöksmajonnäs
Tid: 24 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Laxpaté
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Laxpaté med dill
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Lutfisk med vitsås
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Snabbgravad lax (till buffé)
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Saltsockrad lax med mango- och papayasalsa (plockmat)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Annes julinspirerade halstrade gladlax
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Mickes ljumma eller varma stiltonlax
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef