Dubbelpanerad fläskschnitzel med äppelsås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Dubbelpanerad fläskschnitzel med äppelsås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Fjärilskotlett

4.0 

styck

Matfett till stekning

50.0 

gram

Fettupptag vid stekning

0.3 

dl

Om fettupptag >

 

 

 

Panering som äts:

 

Se kockens kommentar

 

 

Vetemjöl till panering

3.2 

msk

Ägg

1.2 

styck

Ströbröd till panering

1.2 

dl

Salt och peppar

 

 

 

Sås:

 

Äpple syrligt

1.0 

styck

Äppeljuice

3.0 

dl

Kalvfond koncentrerad

1.0 

msk

Arrowrot

1.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Mjölk

0.5 

dl

Smör

2.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Så lagas kotlett >

 

 

Om schnitzel, piccata >

 

 

Så panerar man >

 

 

Näringsberäkna panering

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Mezzacorona Lagrein

Mjukt rött vin
Pris: 66 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 119

Kcal / portion: 560

GBR (GI) / port: 7

Recept: 2238 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 4%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 471 gram)

Ingredienser

Visa:

Fjärilskotlett 4.0 styck 28%

Matfett till stekning 50.0 gram Äts ej

Fettupptag vid stekning 0.3 dl 9%

Om fettupptag > Äts ej

 

Panering som äts:

Se kockens kommentar Äts ej

Vetemjöl till panering 3.2 msk 5%

Ägg 1.2 styck 3%

Ströbröd till panering 1.2 dl 12%

Salt och peppar 0%

 

Sås:

Äpple syrligt 1.0 styck 2%

Äppeljuice 3.0 dl 5%

Kalvfond koncentrerad 1.0 msk 1%

Arrowrot 1.0 msk 1%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 24%

Mjölk 0.5 dl 1%

Smör 2.0 msk 9%

 

Kockskolan:

Så lagas kotlett > Äts ej

Om schnitzel, piccata > Äts ej

Så panerar man > Äts ej

Näringsberäkna panering Äts ej

Tillagning (45 min )

  1. Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
  2. Fjärilskotlett är kotlett utan ben, snittad på mitten och utvikt varvid den liknar en fjäril. Banka ut köttet försiktigt med knuten näve, eller på annat sätt till cirka 10x10 cm.
  3. Dubbelpanera: Se kommentar nedan. Vispa upp ägg med en gaffel i en soppskål. Häll mjöl i en annan skål och ströbröd på en tallrik. Man kan blanda mjöl eller ströbröd med salt och peppar, men det är lättare att dosera rätt mängd genom att krydda schnitzeln när den stekts. Vänd köttet först i vetemjöl, doppa sedan i äggvispet och sist vänd i ströbröd. Låt torka en stund så lossar inte paneringen från schnitzeln under stekningen.
  4. Sås: Skala och kärna ur äpplen. Tärna. Hetta upp matfett i en kastrull på medelvärme och stek äpple i någon minut. Tillsätt juice och fond. Koka upp. Red med arrowrot utspätt i lite vatten. Låt sjuda i cirka 5 minuter. Smaka av.
  5. Mosa potatis och tillsätt mjölk, smör och salt till lagom konsistens och smak. Detta görs före stekning vilket går fort och skall serveras nylagat.
  6. Steka: Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och lägg i en ordentlig klick smör. När smöret slutat fräsa och precis börjat bli brunt, lägg i en, eller två små schnitzlar, det får inte vara trångt i pannan. Sänk värmen något. Rätt värme är viktigt (läs mer > Så panerar man).
  7. Stek skivorna 2-3 minuter per sida. Kontrollera att inte undersidan vidbränns. Vänd när gyllenbrunt och salta ovansidan. Tillsätt lite extra smör utefter pannkanten vid behov, det måste hela tiden vara fett i pannan, annars blir panyren svartbränd.

Kockens kommentar

Detta är en billigare variant av Wienerschnitzel som tillagas av kalvkött. Fläskschnitzel kan också tillagas av skivad skinka eller fläsk.

Panering som äts: Ingrediensmängderna avser det som äts. Detta för att få rättvisande portionsvikter och näringsvärden. Vid själva paneringen behövs extra mängd. Panerad vara blir ganska fett- och kaloririk. Schnitzel med panering och fettupptag väger tillagad 185 gram per portion, varav panering 25%. Energimängd 315 Kcal, varav 50% finns i paneringen. Läs mer > Näringsberäkna panering.

Alternativ

Wienerschnitzel

Dubbelpanerad kalkonschnitzel

Dubbelpanerad kycklingschnitzel

Fler recept inom Fläskkotlett, karrékotlett

Liknande recept som Dubbelpanerad fläskschnitzel med äppelsås