Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 119

Kcal / portion: 560

GBR (GI) / port: 7
Recept: 2238 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 4%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Fjärilskotlett 4.0 styck 28%
Matfett till stekning 50.0 gram Äts ej
Fettupptag vid stekning 0.3 dl 9%
Om fettupptag > Äts ej
Panering som äts:
Se kockens kommentar Äts ej
Vetemjöl till panering 3.2 msk 5%
Ägg 1.2 styck 3%
Ströbröd till panering 1.2 dl 12%
Sås:
Äpple syrligt 1.0 styck 2%
Äppeljuice 3.0 dl 5%
Kalvfond koncentrerad 1.0 msk 1%
Arrowrot 1.0 msk 1%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 24%
Mjölk 0.5 dl 1%
Smör 2.0 msk 9%
Kockskolan:
Så lagas kotlett > Äts ej
Om schnitzel, piccata > Äts ej
Så panerar man > Äts ej
Näringsberäkna panering Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
- Fjärilskotlett är kotlett utan ben, snittad på mitten och utvikt varvid den liknar en fjäril. Banka ut köttet försiktigt med knuten näve, eller på annat sätt till cirka 10x10 cm.
- Dubbelpanera: Se kommentar nedan. Vispa upp ägg med en gaffel i en soppskål. Häll mjöl i en annan skål och ströbröd på en tallrik. Man kan blanda mjöl eller ströbröd med salt och peppar, men det är lättare att dosera rätt mängd genom att krydda schnitzeln när den stekts. Vänd köttet först i vetemjöl, doppa sedan i äggvispet och sist vänd i ströbröd. Låt torka en stund så lossar inte paneringen från schnitzeln under stekningen.
- Sås: Skala och kärna ur äpplen. Tärna. Hetta upp matfett i en kastrull på medelvärme och stek äpple i någon minut. Tillsätt juice och fond. Koka upp. Red med arrowrot utspätt i lite vatten. Låt sjuda i cirka 5 minuter. Smaka av.
- Mosa potatis och tillsätt mjölk, smör och salt till lagom konsistens och smak. Detta görs före stekning vilket går fort och skall serveras nylagat.
- Steka: Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och lägg i en ordentlig klick smör. När smöret slutat fräsa och precis börjat bli brunt, lägg i en, eller två små schnitzlar, det får inte vara trångt i pannan. Sänk värmen något. Rätt värme är viktigt (läs mer > Så panerar man).
- Stek skivorna 2-3 minuter per sida. Kontrollera att inte undersidan vidbränns. Vänd när gyllenbrunt och salta ovansidan. Tillsätt lite extra smör utefter pannkanten vid behov, det måste hela tiden vara fett i pannan, annars blir panyren svartbränd.
Kockens kommentar
Detta är en billigare variant av Wienerschnitzel som tillagas av kalvkött. Fläskschnitzel kan också tillagas av skivad skinka eller fläsk.
Panering som äts: Ingrediensmängderna avser det som äts. Detta för att få rättvisande portionsvikter och näringsvärden. Vid själva paneringen behövs extra mängd. Panerad vara blir ganska fett- och kaloririk. Schnitzel med panering och fettupptag väger tillagad 185 gram per portion, varav panering 25%. Energimängd 315 Kcal, varav 50% finns i paneringen. Läs mer > Näringsberäkna panering.
Alternativ
Fler recept inom Fläskkotlett, karrékotlett
Liknande recept som Dubbelpanerad fläskschnitzel med äppelsås
-
Fläskkotlett helt enkelt
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Dubbelpanerad fläskschnitzel med äppelsås
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ungslagade karrékotletter i krämig sås
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Dubbelpanerad fläskkotlett med saffransrisoni
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Christian Campogiani
-
Stekt fläskkotlett med rostade tomater, vitlök och borlottibönor
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Fläskkarré med råstekt klyftpotatis, bakad schalottenlök och vitlökscreme
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Chilimarinerad fläskkarré med nudelsallad
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Falsk pekinganka, fläskkarré modell anka
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Tonkatsu, friterad panerad fläskytterfilé
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pannstekt skivad fläskkarré
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan