Tonkatsu, friterad panerad fläskytterfilé

Foto: Japanese Cooking 101, tonkatsu

Tonkatsu, friterad panerad fläskytterfilé

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Kotlett benfri, ej fettkant

4.0 

st stora

Frityrolja till fritering

 

 

Fettupptag vid fritering

25.0 

gram

Om fettupptag >

 

 

 

Panering som äts:

 

Se kockens kommentar

 

 

Vetemjöl

20.0 

gram

Ägg

50.0 

gram

Panko ströbröd

50.0 

gram

 

Tillbehör:

 

Ris

3.0 

dl

Vitkål strimlad

200.0 

gram

Tonkatsusås

1.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så lagas kotlett >

 

 

Så friterar man >

 

 

Så friteras kött >

 

 

Näringsberäkna panering

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 129

Kcal / portion: 577

GBR (GI) / port: 12

Recept: 2306 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 3%

Kolhydrater: 15%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 446 gram)

Ingredienser

Visa:

Kotlett benfri, ej fettkant 4.0 st stora 31%

Frityrolja till fritering Äts ej

Fettupptag vid fritering 25.0 gram 10%

Om fettupptag > Äts ej

 

Panering som äts:

Se kockens kommentar Äts ej

Vetemjöl 20.0 gram 3%

Ägg 50.0 gram 3%

Panko ströbröd 50.0 gram 9%

 

Tillbehör:

Ris 3.0 dl 38%

Vitkål strimlad 200.0 gram 3%

Tonkatsusås 1.0 dl 5%

 

Kockskolan:

Så lagas kotlett > Äts ej

Så friterar man > Äts ej

Så friteras kött > Äts ej

Näringsberäkna panering Äts ej

Tillagning (30 min )

Se film, klicka på"Japanese Cooking" under bilden.

  1. Sås: Tonkatsusås förekommer i asiatiska butiker, men kan enkelt tillredas själv. Klicka på ingrediens Tonkatsusås.
  2. Ris kokas enligt anvisning på förpackning.
  3. Skär bort ben och fettkant på kotletterna. Platta ut till 1,5 centimeter tjocka. Strimla vitkål mycket tunt.
  4. Panering: För själva paneringen behövs mer ingredienser än vad som anges i receptet. Häll mjöl på en tallrik, och panko på en annan. Pankon skall vara finkornig. Är den grovkornig krossa den lätt i en mortel, men inte till pulver. Vispa upp ägg i en skål. Vänd kotletterna i mjöl, skaka av överskott, sedan i äggsmeten och sist i panko. Klappa lätt in Pankon så att den fäster. Låt vila 5-10 minuter så att paneringen fäster ordentligt.
  5. Värm oljan till 175°C. Läs mer > Så friterar man.
  6. Fritera kotletterna tills gyllenbruna med krispig panering. Det tar 5-8 minuter totalt. Vänd dem några gånger under stektiden.
  7. Ta ur och låt rinna av på galler eller hushålls­papper.
  8. Servera: Skär i tjocka skivor. Serveras med finskuren vitkål och tonkatsusås.

Kockens kommentar

 Panering som äts: Ingrediensmängderna avser det som äts. Detta för att få rättvisande portionsvikter och näringsvärden. Vid själva paneringen behövs extra mängd. Panerad vara blir ganska fett- och kaloririk. Kotlett utan ben med panering och fettupptag väger tillagad 250 gram per portion, varav panering 35%. Energimängd drygt 300 Kcal, varav 44% finns i paneringen. Läs mer > Näringsberäkna panering.

Tonkatsu (jap. ton = gris, katsu = kotlett från franskans côtelette) är en japansk maträtt bestående av fläskytterfilé (kotlett utan ben), som dubbelpaneras med panko och friteras. Rätten skapades på 1800-talet för att efterlikna europeisk kokkonst och tillreddes ursprungligen av biffkött. Som tillbehör serveras vanligtvis tunt strimlad vitkål och tonkatusås. Rätten förekommer även i Korea (don-gaseu, eller don-kkaseu).

Fler recept inom Fläskkotlett, karrékotlett

Liknande recept som Tonkatsu, friterad panerad fläskytterfilé