Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 94

Kcal / portion: 113

GBR (GI) / port: 2
Recept: 339 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 0%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Katrinplommon 50.0 gram 37%
Äpple syrligt 0.5 styck 7%
Vatten 1.5 dl 0%
Oxfond koncentrerad 1.0 msk 6%
Rött vin 2.0 dl 46%
Vattenreduktion -1.0 dl -0%
Tillval:
Ingefära mald 1.0 tsk 5%
Steksky 0%
Kockskolan:
Om mörka såser > Äts ej
Om stekskysås > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Om vattenförändringar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (25 min )
- Koka ner vin till halva mängden.
- Skala och kärna ur äpple. Skär i bitar.
- Lägg äpple och katrinplommon i kastrull. Tillsätt vatten och fond. Koka i 10 minuter. Mixa frukten till mos med mixerstav eller i matberedare.
- Tillsätt vin och späd med vatten till lagom konsistens.
- Värm upp såsen och smaka av med salt, peppar, eventuell också med ingefära. Smaksätt med lite silad steksky om sådan finns. Sila såsen vid behov.
Kockens kommentar
Såsen passar till kött, gärna fläskkött. Läs om fina såser, klicka på länkarna i ingredienslistan under Kockskolan.
Passar till
Fler recept inom Mörka såser, skysåser
Liknande recept som Enkel mörk katrinplommonsås
-
Sauce brune/Suce ragoût, brun grundsås
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Jus lié, avredd sky
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Jus lié, avredd sky på koncentrerad fond eller buljongtärning
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel svensk brun grundsås med tärning eller koncentrerad fond
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Diable/Sauce piquante, pepparstark djävulssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mannerströms rödvinssås ¤
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Sauce Robert (robertsås), klassisk brun senapssås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Madère/Sauce Porto, brun madeirasås eller portvinssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Perigord/Périgueux, elegant mörk madeirasås med tryffel
Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Sås av steksky
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan