Enkel mörk katrinplommonsås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Enkel mörk katrinplommonsås

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 3

Katrinplommon

50.0 

gram

Äpple syrligt

0.5 

styck

Vatten

1.5 

dl

Oxfond koncentrerad

1.0 

msk

Rött vin

2.0 

dl

Vattenreduktion

-1.0 

dl

Salt och peppar

 

 

 

Tillval:

 

Ingefära mald

1.0 

tsk

Steksky

 

 

 

Kockskolan:

 

Om mörka såser >

 

 

Om vinsåser >

 

 

Om stekskysås >

 

 

Sås till ljust kött, fågel>

 

 

Sås till nöt, vilt, inälvor >

 

 

Om vattenförändringar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 94

Kcal / portion: 113

GBR (GI) / port: 2

Recept: 339 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 0%

Kolhydrater: 10%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 120 gram)

Ingredienser

Visa:

Katrinplommon 50.0 gram 37%

Äpple syrligt 0.5 styck 7%

Vatten 1.5 dl 0%

Oxfond koncentrerad 1.0 msk 6%

Rött vin 2.0 dl 46%

Vattenreduktion -1.0 dl -0%

Salt och peppar 0%

 

Tillval:

Ingefära mald 1.0 tsk 5%

Steksky 0%

 

Kockskolan:

Om mörka såser > Äts ej

Om vinsåser > %

Om stekskysås > Äts ej

Sås till ljust kött, fågel> Äts ej

Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej

Om vattenförändringar > Äts ej

Tillagning (25 min )

  1. Koka ner vin till halva mängden.
  2. Skala och kärna ur äpple. Skär i bitar.
  3. Lägg äpple och katrinplommon i kastrull. Tillsätt vatten och fond. Koka i 10 minuter. Mixa frukten till mos med mixerstav eller i matberedare.
  4. Tillsätt vin och späd med vatten till lagom konsistens.
  5. Värm upp såsen och smaka av med salt, peppar, eventuell också med ingefära. Smaksätt med lite silad steksky om sådan finns. Sila såsen vid behov.

Kockens kommentar

Såsen passar till kött, gärna fläskkött. Läs om fina såser, klicka på länkarna i ingredienslistan under Kockskolan. 

Passar till

Fläskfilé

Fler recept inom Mörka såser, skysåser

Liknande recept som Enkel mörk katrinplommonsås