Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 118

Kcal / portion: 918

GBR (GI) / port: 39
Recept: 3671 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 4%
Kolhydrater: 15%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Sushiris kokt 1.6 liter 60%
Tokyo style:
Japansk tunn omelett 1.0 sats %
Tonfiskfilé 100.0 gram 4%
Laxfilé färsk 100.0 gram 5%
Räkor skalade 100.0 gram 3%
Shiitake färsk 50.0 gram 0%
Gurka 0.5 styck 1%
Vårlök 4.0 styck 1%
Avokado 1.0 st stor 18%
Kyoto style:
Sesamfrön 50.0 gram 8%
Fisk och skaldjur 300.0 gram 6%
Grönsaker 300.0 gram 1%
Rädisskott 0%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min + 2 tim )
Sushiris: Tillaga ris i god tid enl. grundrecept.
Täck det färdiga riset med en blöt handuk och sedan med plast, så håller det sig i många timmar. Obs! Får ej stå i kylskåp.
Allmänt ingredienser: Chirashi kan varieras hur mycket som helst. Välj rå, kokt eller rökt fisk och skaldjur, allehanda grönsaker, färsk eller torkad svamp, färsk eller konserverad frukt. Toppa gärna med japansk tunn omelett och krydda t.ex. med sesamfrön eller tunt skuren nori.
Tokyo style: Laga japansk tunn omelett.
Ansa fisk och skaldjur. Skär i bitar.
Ansa grönsaker. Skär i skivor.
Lägg ris i skål(-ar). Täck med omelettark.
Lägg tillbehören ovanpå.
Kyoto style: Blanda in sesamfrön i riset.
Finskär ingredienser och blanda in i riset.
Garnera med rädisskott el. andra groddar.
Kockens kommentar
Till vardags hinner inte den jäktade japanen att tillverka klassisk sushi hemma, utan väljer då en enklare chirashi-zushi. Bor han i Tokyo föredrar han skurna munsbitar ovanpå en bädd av ris, men bor han i Osaka blandar han gärna tillbehören i riset. Chirashi = "strö ut".
TILLHÖRANDE RECEPT
Fler recept inom Rätter med svamp
Liknande recept som Chirashi-zushi - vardagssushi
-
Stekt abborre helt enkelt
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Marinerad lammfilé Pernod Ricard
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Älgcarpaccio med kantareller (förrätt)
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Färsfylld potabellasvamp
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Beatrice, Kockskolan
-
Kantarellrisotto med lufttorkad skinka
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Vegetariskt grillspett med chévredip
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Kycklingleversauté ¤
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxfilécarpaccio med syltade kantareller och prästost
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Pilgrimsrosett (förrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan