
Viltwallenbergare
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 167

Kcal / portion: 721

GBR (GI) / port: 4
Recept: 4328 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 12%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Viltfärs 600.0 gram 19%
Formbröd (skivat) 2.0 styck 4%
Äggula 5.0 styck 6%
Grädde 5.0 dl 42%
Salt 0%
Tillbehör:
Potatis 800.0 gram 12%
Mjölk 3.0 dl 4%
Smör normalsaltat 50.0 gram 8%
Schalottenlök 1.0 styck 0%
Gröna ärter frysta 300.0 gram 5%
Skogssvamp 0%
Kock: Sv. Institutet SI
Tillagning (1 tim + 2 tim )
- Viltsås: Se separat recept.
Potatis: Skala och koka den mjuk. - Wallenbergare: Skär bort kanterna på formbrödet och kör det i matberedare till brödsmulor. Strö hälften av smulorna på ett smörpapper.
- Mal viltfärsen en andra gång i köttkvarn.
Lägg färsen i en matberedare. Tillsätt äggulor, salta och peppra. Starta matberedaren och häll i grädden. - Sätt ugnen på 175ºC.
Forma portionsbiffar av färsen.
Lägg dem på smörpappret.
Strö över resten av brödsmulorna. - Hetta upp smör i stekpanna på medelhög värme och bryn biffarna på båda sidorna.
Sätt i ugn i cirka 7 minuter. - Ärter: Skala och finhacka schalottenlök.
Fräs den i smör tillsammans med ärterna i en panna på medelvärme (3-5 min).
Smaka av med salt och vitpeppar. - Svamp: Stek svampen torr i panna utan fett ett par minuter. Tillsätt matfett och stek några minuter tills svampen fått färg.
- Potatis: Värm upp mjölk till potatismoset.
Pressa potatisen genom potatispress.
Tillsätt mjölken och en klick smör.
Smaka av med salt och peppar.
Kockens kommentar
Originalreceptet innefattar en avancerad viltsås vilket ger tilläggstid ca 2 tim.
Receptet från Svenska Insitutet.
Fotograf: Pål Allan.
ALTERNATIV
Fler recept inom Rätter med svamp
Liknande recept som Viltwallenbergare
-
Stekt abborre helt enkelt
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Marinerad lammfilé Pernod Ricard
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Älgcarpaccio med kantareller (förrätt)
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Färsfylld potabellasvamp
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Beatrice, Kockskolan
-
Kantarellrisotto med lufttorkad skinka
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Vegetariskt grillspett med chévredip
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Kycklingleversauté ¤
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxfilécarpaccio med syltade kantareller och prästost
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Pilgrimsrosett (förrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan