Pastejig köttfärslimpa med svamp

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Pastejig köttfärslimpa med svamp

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Blandfärs

400.0 

gram

Leverpastej bredbar

100.0 

gram

Svamp

225.0 

gram

Äggula

2.0 

styck

Matlagningsgrädde

1.0 

dl

Vatten

1.0 

dl

Ketchup

2.0 

msk

Tabasco röd

2.0 

stänk

Salt och vitpeppar

 

 

Matfett till ugnsform

 

 

Matlagningsmjöl?

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Smör el. margarin

3.0 

msk

Mjölk

2.0 

dl

Isbergssallat

 

 

Inlagd färsk gurka

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 123

Kcal / portion: 592

GBR (GI) / port: 7

Recept: 2367 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 7%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 480 gram)

Ingredienser

Visa:

Blandfärs 400.0 gram 32%

Leverpastej bredbar 100.0 gram 12%

Svamp 225.0 gram 3%

Äggula 2.0 styck 4%

Matlagningsgrädde 1.0 dl 7%

Vatten 1.0 dl 0%

Ketchup 2.0 msk 2%

Tabasco röd 2.0 stänk 0%

Salt och vitpeppar 0%

Matfett till ugnsform 0%

Matlagningsmjöl? 0%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 23%

Smör el. margarin 3.0 msk 13%

Mjölk 2.0 dl 5%

Isbergssallat 0%

Inlagd färsk gurka 0%

Tillagning (55 min )

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
    Finstrimla leverpastejen om konsistensen är fast. Blanda i en bunke leverpastej med grädde och vatten. Rör ner äggulor och färsen. Krydda med salt och peppar.
    Blanda ner svamp (färsk el. burk) i färsen.

  2. Smörj en ugnsfast form med matfett. Tryck ner färsen i formen om det är en mindre patéform som på bilden, eller forma den till en limpa (dekorera ev. med färsk svamp).
    Sätt in utan lock lågt i ugnen 45-50 min.

  3. Skala och mjukkoka under tiden potatis.
    Mosa potatisen med potatisstöt och tillsätt smör och mjölk till lagom konsistens. Salta.

  4. Tag ur formen, lägg färsen på skärbräda.
    Smaka av skyn med salt och peppar.
    Tillsätt ev. lite grädde eller smör. Önskas tjockare sås, tillsätt lite matlagningsmjöl och låt småkoka 3 minuter.

Kockens kommentar

Leverpastejen kan vara mjuk eller fast. Det senare ger viss patékänsla. Välj vildsvamp för extra patékaraktär. Denna köttfärs­limpa kan med fördel även ätas som en paté t.ex. skivad på smörgås.

ALTERNATIV

Senapspotatis

Sötpotatismos

Heminlagd ättiksgurka

Fler recept inom Rätter med svamp

Liknande recept som Pastejig köttfärslimpa med svamp