Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 123

Kcal / portion: 592

GBR (GI) / port: 7
Recept: 2367 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 7%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Blandfärs 400.0 gram 32%
Leverpastej bredbar 100.0 gram 12%
Svamp 225.0 gram 3%
Äggula 2.0 styck 4%
Matlagningsgrädde 1.0 dl 7%
Vatten 1.0 dl 0%
Ketchup 2.0 msk 2%
Tabasco röd 2.0 stänk 0%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 23%
Smör el. margarin 3.0 msk 13%
Mjölk 2.0 dl 5%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (55 min )
- Sätt ugnen på 225 grader.
Finstrimla leverpastejen om konsistensen är fast. Blanda i en bunke leverpastej med grädde och vatten. Rör ner äggulor och färsen. Krydda med salt och peppar.
Blanda ner svamp (färsk el. burk) i färsen. - Smörj en ugnsfast form med matfett. Tryck ner färsen i formen om det är en mindre patéform som på bilden, eller forma den till en limpa (dekorera ev. med färsk svamp).
Sätt in utan lock lågt i ugnen 45-50 min. - Skala och mjukkoka under tiden potatis.
Mosa potatisen med potatisstöt och tillsätt smör och mjölk till lagom konsistens. Salta. - Tag ur formen, lägg färsen på skärbräda.
Smaka av skyn med salt och peppar.
Tillsätt ev. lite grädde eller smör. Önskas tjockare sås, tillsätt lite matlagningsmjöl och låt småkoka 3 minuter.
Kockens kommentar
Leverpastejen kan vara mjuk eller fast. Det senare ger viss patékänsla. Välj vildsvamp för extra patékaraktär. Denna köttfärslimpa kan med fördel även ätas som en paté t.ex. skivad på smörgås.
ALTERNATIV
Fler recept inom Rätter med svamp
Liknande recept som Pastejig köttfärslimpa med svamp
-
Stekt abborre helt enkelt
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Marinerad lammfilé Pernod Ricard
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Älgcarpaccio med kantareller (förrätt)
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Färsfylld potabellasvamp
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Beatrice, Kockskolan
-
Kantarellrisotto med lufttorkad skinka
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Vegetariskt grillspett med chévredip
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Kycklingleversauté ¤
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxfilécarpaccio med syltade kantareller och prästost
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Pilgrimsrosett (förrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan