Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 118

Kcal / portion: 598

GBR (GI) / port: 4
Recept: 3585 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 6%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Björnfärs 500.0 gram 19%
Fläskfärs 250.0 gram 17%
Schalottenlök 3.0 styck 2%
Ägg 2.0 styck 3%
Salt 1.0 msk 0%
Vitpeppar nymald 0.5 tsk 0%
Timjan torkad 1.0 tsk 0%
Enbär } 10.0 styck 0%
Viltfond koncentrerad 1.0 msk 1%
Vatten 2.0 dl 0%
Lingonsylt rårörda konserv 1.0 dl 5%
Sås:
Blandsvamp 200.0 gram 2%
Schalottenlök 2.0 styck 1%
Smör normalsaltat 2.0 msk 5%
Vetemjöl 2.0 msk 2%
Mjölk 1.0 dl 2%
Vispgrädde 2.0 dl 20%
Viltfond koncentrerad 1.0 msk 1%
Vatten 2.0 dl 0%
Sojasås 1.5 tsk 0%
Sherry (torr) 1.5 msk 1%
Salt 2.0 krm 0%
Vitpeppar nymald 1.0 krm 0%
Tillbehör:
Potatis 1.0 kilo 19%
Kock: Tyrol, Sthlm
Uppdragsgivare: Tyrol, Sthlm
Tillagning
- Skala och finhacka schalottenlök (nr 1).
Hetta upp matfett i stekpanna på medelvärme och fräs löken glansig och mjuk i ca 5 min. Låt svalna. Krossa enbär. - Blanda lök med färs, salt, peppar, timjan och enbär. Rör ned ägg.
Späd med vatten+fond.
Blanda ner lingon och rulla små köttbullar.
Sätt ugnen på 180 grader. - Skala och koka potatis i ca 20 min.
Koka upp vatten och förväll svampen.
Häll av vatten och låt torka på papper. - Sås: Hacka svamp, skala och finhacka schalottenlök. Smörfräs alltsammans i panna på medelvärme cirka 5 min.
Pudra över mjöl, rör om och späd under vispning med mjölk, grädde och buljong (vatten+fond).
Låt sjuda på svag värme i ca 15 min. - Stek köttbullarna i matfett i panna på medelhög värme ett par minuter.
Lägg i ugnssäker form och sätt in i ugnen cirka 5 minuter. - Smaka av såsen med soja, salt, peppar och sherry. Lägg upp köttbullarna på fat och häll över såsen. Garnera med lingon.
Kockens kommentar
Receptet kommer från restaurang Tyrol, Gröna Lund i Stockholm. Läs mer om deras julbord på: Tyrols vilda julbord
Fler recept inom Rätter med svamp
Liknande recept som Björnköttbullar
-
Stekt abborre helt enkelt
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Marinerad lammfilé Pernod Ricard
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Älgcarpaccio med kantareller (förrätt)
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Färsfylld potabellasvamp
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Beatrice, Kockskolan
-
Kantarellrisotto med lufttorkad skinka
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Vegetariskt grillspett med chévredip
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Kycklingleversauté ¤
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxfilécarpaccio med syltade kantareller och prästost
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Pilgrimsrosett (förrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan