Bräckt skinka med ägg och skånsk potatis

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Bräckt skinka med ägg och skånsk potatis

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Skinka rökt 1/2 cm skiva

4.0 

skivor

Ägg

4.0 

styck

Matfett till stekning

 

 

 

Skånsk potatis:

 

Potatis

800.0 

gram

Gul lök

1.0 

styck

Standardmjölk (röd)

3.5 

dl

Maizena ljus

2.0 

msk

Sojasås

1.0 

tsk

Salt och peppar

 

 

Persilja till garnering

 

 

 

Tillbehör:

 

Ketchup

 

 

Senap svensk

 

 

HP-sås

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Gammal Norrlands

Kryddat brännvin
Pris: 195 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 92

Kcal / portion: 390

GBR (GI) / port: 8

Recept: 1560 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 3%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 424 gram)

Ingredienser

Visa:

Skinka rökt 1/2 cm skiva 4.0 skivor 27%

Ägg 4.0 styck 16%

Matfett till stekning 0%

 

Skånsk potatis:

Potatis 800.0 gram 34%

Gul lök 1.0 styck 3%

Standardmjölk (röd) 3.5 dl 13%

Maizena ljus 2.0 msk 3%

Sojasås 1.0 tsk 0%

Salt och peppar 0%

Persilja till garnering 0%

 

Tillbehör:

Ketchup 0%

Senap svensk 0%

HP-sås 0%

Tillagning (35 min )

  1. Förbered: Skala och tärna potatis.
    Skala och finhacka lök. Hacka persilja.

  2. Potatis: Hetta upp matfett i en stekgryta.
    Bryn potatisen i cirka 5 minuter. Rör om.
    Sänk värmen något och tillsätt löken.
    Fräs löken ett par minuter.

  3. Skånsk potatis: Salta, peppra försiktigt.
    Häll på större delen av mjölken.
    Låt sjuda under lock cirka 15 minuter, tills potatisen är mjuk. Rör om då och då, för att inte brännas vid.

    Tillsätt maizena uppblandat med lite mjölk för tjockare stuvning. Om för tjockt, späd med mjölk. Färgsätt ev. med lite soja.

  4. Stek ägg i panna med lite matfet på låg värme. Bräck (lättstek) skinka i panna utan fett, eller i mycket lite fett på medelvärme.
    Lägg upp och garnera med persilja.

Kockens kommentar

Bräckt skinka är ett gammalt recept från forntiden. Att "bräcka" eg. = ett brott el. bristning genom tryck el. slag. Iduns kokbok: Om så önskas, kunna skivorna utklappas något med en fuktig köttklubba (bräckas).
I matlagning numera: bräcka = lätt steka.

Fler recept inom Kötträtter

Liknande recept som Bräckt skinka med ägg och skånsk potatis