Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 92

Kcal / portion: 390

GBR (GI) / port: 8
Recept: 1560 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 3%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Skinka rökt 1/2 cm skiva 4.0 skivor 27%
Ägg 4.0 styck 16%
Skånsk potatis:
Potatis 800.0 gram 34%
Gul lök 1.0 styck 3%
Standardmjölk (röd) 3.5 dl 13%
Maizena ljus 2.0 msk 3%
Sojasås 1.0 tsk 0%
Tillbehör:
Ketchup 0%
Senap svensk 0%
HP-sås 0%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (35 min )
- Förbered: Skala och tärna potatis.
Skala och finhacka lök. Hacka persilja. - Potatis: Hetta upp matfett i en stekgryta.
Bryn potatisen i cirka 5 minuter. Rör om.
Sänk värmen något och tillsätt löken.
Fräs löken ett par minuter. - Skånsk potatis: Salta, peppra försiktigt.
Häll på större delen av mjölken.
Låt sjuda under lock cirka 15 minuter, tills potatisen är mjuk. Rör om då och då, för att inte brännas vid.
Tillsätt maizena uppblandat med lite mjölk för tjockare stuvning. Om för tjockt, späd med mjölk. Färgsätt ev. med lite soja. - Stek ägg i panna med lite matfet på låg värme. Bräck (lättstek) skinka i panna utan fett, eller i mycket lite fett på medelvärme.
Lägg upp och garnera med persilja.
Kockens kommentar
Bräckt skinka är ett gammalt recept från forntiden. Att "bräcka" eg. = ett brott el. bristning genom tryck el. slag. Iduns kokbok: Om så önskas, kunna skivorna utklappas något med en fuktig köttklubba (bräckas).
I matlagning numera: bräcka = lätt steka.
Fler recept inom Kötträtter
Liknande recept som Bräckt skinka med ägg och skånsk potatis
-
Rensouvas med torkade fikon och balsamsirap
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Karin Ihre
-
Ugnstekt falukorv med äppelskivor och potatismos
Tid: 50 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Flygande fläskfilé
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Panngrillad kassler
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pytt i panna
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Spare ribs -tunna revbensspjäll
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fläskfilé Oscar
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Falukorvsgryta
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Entrecôtestek primo
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Fläskschnitzel med äppelsås
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan