Färdig oljepasta, pesto

Foto:

Färdig oljepasta, pesto

Fransk översättning färdig pâte d´ail

Italiensk översättning färdig pesto

Oljepasta är en trögflytande pasta av matolja smaksatt på olika sätt. I Frankrike förekommer till exempel vitlökspasta (Pâte d´ail). Se dito recept. Vanligaste oljepastan är pesto.

Pesto är en oljepasta med ursprung från Italien bestående av olja, mortlade bladgrönsaker, vitlök, nötter, ost med mera. Det finns många varianter. I Frankrike har man en motsvarighet kallad "pistou". Läs mer > Om oljesåser, oljepasta. Färdig pesto kan köpas i handeln varav följande tre är vanligast.

  • Pesto alla Genovese är ursprungspeston och den mest använda. Står det bara "pesto" i recept, avses som regel Genovese. Innehåller rikligt med basilika blandat med pecorino, pinjenötter, vitlök och olivolja.
  • Pesto Rosso innehåller tomat, mandel och/eller pinjenötter, vitlök, parmesan eller ricotta, samt en mindre mängd basilika.
  • Pesto Calabrese är en kryddig oljepasta som innehåller ricotta, (grillad) chili, svartpeppar och oregano.


SÅ ANVÄNDS OLJEPASTA

Oljepastor används som smaksättare i mat eller som tillbehör. Pesto används mest till pasta (pesto pasta), men kan även användas till kött, fisk, sallader, eller som smaksättare på olika sätt. Pesto fungerar väl som aptitretare på rostat bröd eller som dip.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-10

Läs mer

Om oljesåser, oljepasta

Om oljepasta, pesto

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Färdig oljepasta, pesto

Det finns 35 recept med Färdig oljepasta, pesto