Marinerad oxfilé med olivbearnaise och marinerade grönsaker

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Marinerad oxfilé med olivbearnaise och marinerade grönsaker

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Oxfilé skivad

700.0 

gram

Vitlök torkad

1.0 

klyfta

Timjan färsk

1.0 

kvist

Basilika

6.0 

blad

Olivolja

4.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Paprika röd

1.0 

styck

Tomater

2.0 

styck

Aubergine

1.0 

styck

Squash

2.0 

styck

Balsamvinäger röd }

2.0 

msk

Timjan till garnering

 

 

 

Olivbearnaise:

 

Béarnaisesås hemlagad

2.0 

dl

Oliver svarta kärnfria

8.0 

styck

Salt och svartpeppar

 

 

 

 

Kockskolan:

 

Så ugnssteks oxfilé >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

i Castei Ripasso

Kryddigt rött vin
Pris: 119 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 118

Kcal / portion: 654

GBR (GI) / port: 0

Recept: 2618 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 9%

Kolhydrater: 2%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 556 gram)

Ingredienser

Visa:

Oxfilé skivad 700.0 gram 32%

Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%

Timjan färsk 1.0 kvist 0%

Basilika 6.0 blad 0%

Olivolja 4.0 msk 17%

 

Tillbehör:

Paprika röd 1.0 styck 1%

Tomater 2.0 styck 1%

Aubergine 1.0 styck 3%

Squash 2.0 styck 4%

Balsamvinäger röd } 2.0 msk 1%

Timjan till garnering %

 

Olivbearnaise:

Béarnaisesås hemlagad 2.0 dl 38%

Oliver svarta kärnfria 8.0 styck 1%

Salt och svartpeppar 0%

 

 

Kockskolan:

Så ugnssteks oxfilé > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Tillagning (30 min + 6 tim )

  1. Marinera kött: Skala, skiva vitlöken tunt. Blanda vitlök, timjan, basilika med olja. Lägg ner köttet och vänd i marinaden. Täck med folie och låt stå i rums­temperatur i 4 timmar.
  2. Ansa paprika. Halvera. Halvera även tomater och kärna ur. Skålla paprika och tomater (koka i 10 sek) och dra av skalet. Strimla aubergine och squash.
  3. Marinera grönsaker: Ta upp köttet ur marinaden och lägg svalt. Lägg ner grönsakerna i marinaden. Låt dem marinera i 2 timmar.
  4. Sås: Hacka oliver. Tillred bearnaise. Blanda oliver med sås. Smaka av.
  5. Sätt ugnen på 180ºC.
  6. Stek: Ta köttet ur marinaden och torka av det. Skär köttet i tjocka skivor och bind ihop. Pensla köttet med olja. Hetta upp (grill-)panna på högsta värme och stek köttet ett par minuter på var sida till fin yta. Sätt i ugn 8-10 minuter. Ta ut och låt köttet vila 5-10 minuter utan att täcka. Kontrollera rätt stekgrad med en stekermometer.
  7. Stek grönsakerna några minuter i en panna på medelhög värme tills de fått fin färg.
  8. Servera: Lägg upp grönsakerna och droppa balsam-vinäger över. Lägg på kött och skeda över bearnaise. Garnera med timjan.

Kockens kommentar

För oxfilén till större sällskap, se dito recept.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.

Alternativ

Oxfilé till större sällskap

Hemlagad bearnaise

Klyftpotatis

Fler recept inom Oxfilé, tournedos

Liknande recept som Marinerad oxfilé med olivbearnaise och marinerade grönsaker