Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 308

Kcal / portion: 432

GBR (GI) / port: 3
Recept: 5187 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 17%
Kolhydrater: 33%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Tårtbotten:
Mandelmassa färdig 300.0 gram 27%
Ägg 3.0 styck 4%
Vetemjöl 2.0 msk 1%
Citronjuice 2.0 tsk 0%
Springform 22-26 cm > 1.0 styck %
Fyllning:
Rabarber späd primör 3.0 stjälkar 0%
Strösocker 0.5 dl 4%
Citron juice+fruktkött 0.5 styck 0%
Vispgrädde 4.0 dl 28%
Äggula 5.0 styck 5%
Äggvita 2.0 styck 1%
Florsocker 1.0 dl 5%
Matlagningsyoghurt 1.0 dl 2%
Marängtoppar 40.0 styck 18%
Garnering:
Vit choklad 50.0 gram 6%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min + 5 tim )
- Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader.
- Riv mandelmassan fint i en bunke. Riv ner citronskal (endast gult kött, ej vitt). Rör ner ett ägg i taget. Tillsätt vetemjöl, citronskal och citronjuice.
- Smöra en kakform med löstagbar botten. Häll i smeten och baka i ugn cirka 20 minuter. Ta ut och låt kallna.
- Fyllning: Skala rabarber och skär i bitar. Koka rabarber, strösocker och citronsaft i cirka 5 minuter tills rabarbern mjuknat.
- Vispa grädden lätt och ställ i kylskåp.
- Vispa äggulor och florsocker till fluffigt skum.
- Vispa äggvitorna till hårt skum i en ny skål. Vänd ner grädde, äggvita, yoghurt, rabarbermoset och sist marängerna i äggskummet. Häll upp smeten i kakformen. Frys tårtan i 5 timmar.
- Ta ut tårtan. Garnera med riven choklad.
Kockens kommentar
Koka rabarber i rostfri kastrull, ej i aluminiumkastrull. Visserligen får man en ren kastrull, men också aluminium i maten pga att rabarber innehåller oxalsyra som frigör aluminium.
Alternativ
Fler recept inom Frusen mousse, parfait, yoghurt ¤
Liknande recept som Frusen yoghurttårta med rabarber
-
Parfait glacé, stillfrusen äggkräm blandat med grädde
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Vaniljparfait på Arlas vis, lite enklare
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Parfait glacé au café, klassisk kaffeparfait
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Limeparfait med vaniljrabarber
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Hjortronparfait, äggkräm med kakbotten
Tid: 1 tim (+ 3 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Semifreddo, italiensk halvfrusen äggkräm
Tid: 45 min (+ 3 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Bygårdens frysta mousse med blåbär
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Frusen chokladmousse
Tid: 1 tim (+ 14 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Chokladmoussekupoler med apelsinkräm
Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Frusen yoghurttårta med rabarber
Tid: 40 min (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan