Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 254

Kcal / portion: 438

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1753 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 24%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Majonnäs äkta 1.5 dl 58%
Ananasspad 2.0 msk 3%
Vispgrädde 1.0 dl 21%
Vindruvor 100.0 gram 4%
Ananas konserv avrunnen 2.0 skivor 4%
Tomater 1.0 styck 1%
Tillval:
Gröna ärter frysta 2.0 msk 1%
Ägg hårdkokta 2.0 styck 8%
Apelsin hel 1.0 gram Äts ej
Kockskolan:
Om sallader > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (10 min )
- Förbered: Hårdkoka ägg om detta skall ingå vilket gäller för klassisk mimosa. Skala och skilj gula från äggvita, hacka vitan.
- Skala och tärna äpple (och eventuell apelsin). Dela druvor i 2-4 delar. Skär ananas i små bitar. Tärna fast del på tomat.
- Vispa grädde till hårt skum.
- Rör ut majonnäsen med ananasspad. Vänd ner grädden i majonnäsen.
- Blanda alla ingredienser med majonnäsgrädden, utom äggulorna men med äggvitan om ägg ingår. Lägg upp i serveringsskål.
- För klassisk mimosasallad pressas äggulorna genom såll över anrättningen. Se kommentar. Ställ kallt.
- Servera: Mimosa serveras kall på smörgåsbord eller till stekta kött- eller fågelrätter.
Kockens kommentar
Mimosasallad har fått sitt namn från mimosaväxtens gula blommor. Maträtten färg från att hårdkokta äggulor passeras över anrättningen. Det finns många varianter av mimosasallad, som numera sällan innehåller äggulor. Kännetecknade för en mimosa är att frukt ingår i en majonnäsblandning.Ursprungligen är mimosasallad en rysk sallad (ru. сала́т мимо́за), eller snarare en slags smörgåstårta serverad vid festligare tillfällen, bestående av ost, ägg, lök, fisk och majonnäs skiktat i olika lager med äggula överst. Tämligen olik den svenska varianten.
Fler recept inom Salsasallader ¤
Liknande recept som Klassisk svensk mimosasallad
-
Tomatsalsa
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Mexikansk bönsalsa
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Klassisk svensk mimosasallad
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Mangosalsa
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Papayasalsa
Tid: 12 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Het tomatchilisås (utan socker)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Melonsallad
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Rabarber-och stjärnaniskompott till mat
Tid: 1 tim , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Papayasalsa med koriander och chili till ostron
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Salsa tomatillo
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan