Klassisk svensk mimosasallad

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Klassisk svensk mimosasallad

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Majonnäs äkta

1.5 

dl

Ananasspad

2.0 

msk

Vispgrädde

1.0 

dl

Äpple syrligt

 

 

Vindruvor

100.0 

gram

Ananas konserv avrunnen

2.0 

skivor

Tomater

1.0 

styck

 

Tillval:

 

Gröna ärter frysta

2.0 

msk

Ägg hårdkokta

2.0 

styck

Apelsin hel

1.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Om sallader >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 254

Kcal / portion: 438

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1753 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 24%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 173 gram)

Ingredienser

Visa:

Majonnäs äkta 1.5 dl 58%

Ananasspad 2.0 msk 3%

Vispgrädde 1.0 dl 21%

Äpple syrligt 0%

Vindruvor 100.0 gram 4%

Ananas konserv avrunnen 2.0 skivor 4%

Tomater 1.0 styck 1%

 

Tillval:

Gröna ärter frysta 2.0 msk 1%

Ägg hårdkokta 2.0 styck 8%

Apelsin hel 1.0 gram Äts ej

 

Kockskolan:

Om sallader > Äts ej

Tillagning (10 min )

  1. Förbered: Hårdkoka ägg om detta skall ingå vilket gäller för klassisk mimosa. Skala och skilj gula från äggvita, hacka vitan.
  2. Skala och tärna äpple (och eventuell apelsin). Dela druvor i 2-4 delar. Skär ananas i små bitar. Tärna fast del på tomat.
  3. Vispa grädde till hårt skum.
  4. Rör ut majonnäsen med ananasspad. Vänd ner grädden i majonnäsen.
  5. Blanda alla ingredienser med majonnäsgrädden, utom äggulorna men med äggvitan om ägg ingår. Lägg upp i serveringsskål.
  6. För klassisk mimosasallad pressas äggulorna genom såll över anrättningen. Se kommentar. Ställ kallt.
  7. Servera: Mimosa serveras kall på smörgåsbord eller till stekta kött- eller fågelrätter.

Kockens kommentar

Mimosasallad har fått sitt namn från mimosaväxtens gula blommor. Maträtten färg från att hårdkokta äggulor passeras över anrättningen. Det finns många varianter av mimosasallad, som numera sällan innehåller äggulor. Kännetecknade för en mimosa är att frukt ingår i en majonnäsblandning.

Ursprungligen är mimosasallad en rysk sallad (ru. сала́т мимо́за), eller snarare en slags smörgås­tårta serverad vid festligare tillfällen, bestående av ost, ägg, lök, fisk och majonnäs skiktat i olika lager med äggula överst. Tämligen olik den svenska varianten.

Fler recept inom Salsasallader ¤

Liknande recept som Klassisk svensk mimosasallad