Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 160

Kcal / portion: 623

GBR (GI) / port: 8
Recept: 2493 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 10%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Rocka filé (rockavinge) 600.0 gram 31%
Rödvinsvinäger 1.0 dl 1%
Kapris 1.0 dl 1%
Purjolök 0.5 styck 1%
Smör normalsaltat 150.0 gram 44%
Tillbehör:
Potatis 800.0 gram 22%
Hotade fiskarter > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (25 min )
- Skala och koka potatis.
- Ansa och finstrimla purjolök. Fiskfiléerna skall vara utan skinn. När potatisen är (nästan) klar, fortsätt enligt nedan.
- Ångkoka helst fisken över vatten utspätt med 1/3-del rödvinsvinäger. Alternativt koka fisken i vatten+vinäger som precis täcker fisken. Låt sjuda 5-8 minuter, tills fisken precis är genomkokt (vitnat rakt igenom).
- Rosta (stek i torr panna) under tiden kapris och strimlad purjo på medelhög värme ett par minuter.
- Lägg upp fisken och häll över kapris samt purjo. Lägg upp potatis.
- Tillsätt smör i den heta pannan och bryn smöret hastigt brunt. Häll smöret över fisken. Servera genast.
Kockens kommentar
Rockor är svåra att få tag på, då de börjar bli utrotningshotade. De liknar större plattfiskar t.ex. piggvar i smak och konsistens.
Fler recept inom Kokt fisk, fiskbullar
Liknande recept som Kokt rockavinge med rostad kapris och purjo
-
Torsk med äggsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt hel lax, laxöring och röding på klassiskt vis, varm eller kall
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kokt röding med romsås
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sole ā la Normande, klassisk sjötunga från Normandie
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Pocherad sej med belugalinser, rökt bogfläsk och vitlökskesella
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Pocherade fiskbullar
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Laxqueneller, torskqueneller och andra fiskbullar
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gäddqueneller på klassiskt vis med panad
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Pepparrotsgädda
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Piggvar med linspuré och chokladsås
Tid: 50 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan