Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 110

Kcal / portion: 630

GBR (GI) / port: 6
Recept: 3781 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 2%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Älgstek innanlår 1200.0 gram 32%
Späck 100.0 gram Äts ej
el. bacon/stekfläsk Äts ej
Späck? 0%
Sås:
Portvin 2.0 dl 8%
Grädde (matlagningsgrädde) 4.0 dl 17%
Viltfond koncentrerad 5.0 msk 3%
Vinbärsgelé 1.0 dl 9%
Arrowrot 3.0 tsk 1%
Tillbehör:
Smålök 12.0 styck 6%
Broccoli 300.0 gram 2%
Potatis 1.2 kilo 21%
Kockskolan:
Så lagas älgkött > Äts ej
Landskapsrätter > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Om späckning > Äts ej
Späcknål > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (3 tim )
- Temperera köttet, helst i 4 timmar till kärntemperatur 15-17°C.
- Sätt på ugnen i god tid på 125-175°C.
- Putsa steken fri från ytliga senor och hinnor.
- Bryn steken runt om i het panna med smör.
- Späcka: Älgkött är magert och bör späckas (läs mer > Om späckning). Alternativt pensla med smör före och under stektiden någon gång.
- Binda: Stekar bör alltid bindas ihop med hushållssnöre eller nätas (som på bilden) till äggform. Salta rikligt runtom. Stick in en stektermometer.
- Tillaga: Lägg köttet på ugnsgaller med plåt under eller i ugnsform. Tillaga i ugnens nedre del. Häll lite vatten på plåten eller i ugnsformen och ös gärna steken några gånger. Stek till önskad kärntemperatur. Tillagningstid se kommentar.
- Tillbehör: Skala lök och lägg den på gallret i ugnen 1 timme innan steken är färdig.
- Skala och koka potatis under tiden.
- Skär broccoli i mindre bitar och koka den i cirka 5 minuter.
- Sås: Häll portvin i en kastrull och koka ner tills nästan all vätska försvunnit. Tillsätt grädde, fond och gelé. Koka upp. Blanda arrowrot med lite vatten och vispa ner i såsen. Låt småkoka i 3 minuter.
- Ta ut steken och låt den vila i 10-15 minuter. Smaka av såsen med silad steksky, salt, peppar.
Kockens kommentar
Det blir ofta kött över när man lagar stekar, vilket inte gör något. Uppvärmd eller kall stek är utmärkt restmat kommande dagar. Älgstek med murklor är av ICA Buffé utsedd till Jämtlands landskapsrätt (läs mer > Landskapsrätter).
Köttval: Bästa köttval är från älgkalv som är mört och saftigt, därnäst älgko. Kött från gammeltjur kan vara ganska torrt och segt. Bästa stek tillagas av rostbiffen och innanlåret. Därnäst fransyskan. Den minst ädla delen ytterlåret, används med fördel till rulader. Av bogen kan man tillaga en smakrik stek, men framdelskött passar bäst till grytbitar.
Späcka: Älgkött är magert och kan därför med fördel späckas. Med en späcknål sticker man in späckstrimlor i köttet (läs mer > Om späckning). Räkna med 80 gram späck per kilo kött. Har man inte sådan nål kan man sticka hål i köttet med en trästicka och putta in lite späck.
Tillagningstid: Rekommenderad kärntemperatur 60-65°C. Kalvstek 55-60°C. Köttet blir inte mörare av lång tillagningstid, bara torrare (gäller inte långkok). Mörhet avgörs av köttkvaliteten och tidigare mörning.
Älgstek min/kg | Rosaröd | Medium rosa | Välstekt |
Kärntemperatur | 50-55°C | 55-60°C | 60-65°C |
Ugn 175°C | 45 min/kg | 55 min/kg | 65 min/kg |
Ugn 150°C | 50 min/kg | 60 min/kg | 70 min/kg |
Ugn 125°C | 70 min/kg | 80 min/kg | 90 min/kg |
Avser tempererad stek utan ben. Stek med ben tar lite kortare tid.
Räkna med att kylskåpskallt kött tar runt 1 timme längre att tillaga.
Läs mer > Om innertemperaturer.
Använd överblivet kött:
Fler recept inom Älg
Liknande recept som Älgstek i ugn grundrecept
-
Älgstek i ugn grundrecept
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gin- och vinmarinerad älgstek
Tid: 2 tim (+ 96 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Älgstek med persiljetäcke och hjortron
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Bräserad älgstek på klassiskt vis
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Älgbiff med råstekt potatis och enbärssmör
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rödvinsbräserad älgkalvbog
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Älggryta med palsternacka och gulbeta
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Älebys älggryta
Tid: 2 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Älggryta med rotsaker
Tid: 3 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Älgrulader med västerbottenost i portersås
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan