Ju(v)lig sjuden pepparkaksglass

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Ju(v)lig sjuden pepparkaksglass

Lägg till ingredienser

Antal dl: 12

Vispgrädde

3.0 

dl

Standardmjölk (röd)

3.0 

dl

Kanel mald

1.0 

tsk

Kryddnejlika mald

0.5 

tsk

Kardemumma mald

0.5 

tsk

el. mald ingefära

 

 

Sirap mörk

1.0 

msk

Äggula

2.0 

styck

Ägg

1.0 

styck

Strösocker

1.0 

dl

Glassmaskin >

 

 

 

Kockskolan:

 

Så vispas grädde >

 

 

Så tilllagas glass >

 

 

Tillaga i glassmaskin >

 

 

Om glass >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 240

Kcal / portion: 157

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1883 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 18%

Kolhydrater: 17%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 65 gram)

Ingredienser

Visa:

Vispgrädde 3.0 dl 57%

Standardmjölk (röd) 3.0 dl 10%

Kanel mald 1.0 tsk 0%

Kryddnejlika mald 0.5 tsk 0%

Kardemumma mald 0.5 tsk 0%

el. mald ingefära 0%

Sirap mörk 1.0 msk 4%

Äggula 2.0 styck 5%

Ägg 1.0 styck 3%

Strösocker 1.0 dl 20%

Glassmaskin > Äts ej

 

Kockskolan:

Så vispas grädde > Äts ej

Så tilllagas glass > Äts ej

Tillaga i glassmaskin > Äts ej

Om glass > Äts ej

Kock: Tyrol, Sthlm

Uppdragsgivare: Tyrol, Sthlm

Tillagning (1 tim + 1 tim )

  1. Kräm: Värm grädde, mjölk, kanel, kryddnejlika, kardemumma och sirap i en kastrull till 65-70°C, det får inte koka.
  2. Äggsmet: Dela ägg och lägg gulorna i en bunke. Tillsätt socker. Vispa tills blekgult och luftigt.
  3. Häll den varma gräddmjölken i äggsmeten,  lite i taget under vispning. För snabbt riskar att ägg koagulerar, klumpar sig.
  4. Uppvärmning: Häll tillbaka i kastrull (helst rengjord). Värm på försiktigt under långsam omrörning så att smeten inte bränns vid i botten. Vid temperatur 80°C har smeten börjat tjockna varvid den tas av från plattan. Smeten får inte bli varmare än 82°C för då koagulera ägg.
  5. Kylning: Låt smeten bli kall innan den hälls i maskin. Ställ kastrullen i isbad, eller frysen i 20 minuter. Allra bäst är att ställa i kylskåpet över natt, då mognar glassen och blir smakrikare.
  6. Glassmaskin: För-starta maskinen så att den kyls ner. Häll smeten i glassbehållaren. Efter 30-60 minuter är glassen seg och klar. Vissa maskiner stänger av sig själva.
  7. Servera direkt och njut av den krämiga glassen, som dock snabbt smälter på tallriken. För fastare glass ställs bunken i frysen i 30-60 minuter.
  8. Förvara: Häll glassen i en för-fryst tättslutande behållare. Detta för att inte formen skall smälta glass som bildar kristaller. Ställ in i frysen. Hårdfrusen glass tinas en stund för att mjukna. Bästa serveringstemperatur är -15 till -12°C.
  9. Utan glassmaskin hälls smeten i en behållare (brödform) och ställs in i frysen i 3-4 timmar. Rör om i smeten ett flertal gånger under infrysningen för att minska kristallbildning. Ju fler gånger desto bättre.

Kockens kommentar

Receptet kommer från restaurang Tyrol, Gröna Lund i Stockholm. Läs mer om deras julbord på:  Tyrols vilda julbord

Kallfrusen glass är kall glassmet som fryses, till skillnad från "sjuden glass" där glassmeten först värms upp till 72-82°C innan den fryses. Läs mer > Så tillagas glass.

Alternativ

Kallfryst vaniljglass i glassmaskin

Sjuden vaniljglass i glassmaskin

Fler recept inom Hemlagad glass ¤

Liknande recept som Ju(v)lig sjuden pepparkaksglass