Sprängd (rimmad) saftig gås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Sprängd (rimmad) saftig gås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 8

Gås hel med skinn

6.0 

kilo

Salt

2.0 

dl

Strösocker

1.0 

dl

Salpeter

0.5 

tsk

 

Lag:

 

Vatten

8.0 

liter

Salt

5.0 

dl

Strösocker

2.5 

dl

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 111

Kcal / portion: 1796

GBR (GI) / port: 0

Recept: 14364 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 9%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 1614 gram)

Ingredienser

Visa:

Gås hel med skinn 6.0 kilo 91%

Salt 2.0 dl 0%

Strösocker 1.0 dl 3%

Salpeter 0.5 tsk 0%

 

Lag:

Vatten 8.0 liter 0%

Salt 5.0 dl 0%

Strösocker 2.5 dl 7%

 

Tillagning (2 tim 30 min + 120 tim )

  1. Dag 1: Skölj den urtagna gåsen väl.
    Blanda salt, socker och salpeter.
    Gnid in gåsen väl med blandningen.
    Lägg gåsen på svalt ställe i ett dygn.

  2. Dag 2: Koka upp saltlagen. Ställ svalt, låt vätskan kallna. Lägg ner gåsen i vätskan.
    Fyll ev. på med vatten så att vätskan täcker gåsen. Låt ligga i lag 2-3 dygn.

  3. Dag 4 el. 5 - tillagning: Bind ihop gåsen.
    Koka upp osaltat vatten i en stor kastrull.
    Lägg i gåsen med bröstet upp. Gåsen skall täckas av vatten. Låt sjuda ca 1,5-2,5 tim, tills den är mör. Koktid beroende på ålder.

  4. Tillred under tiden olika tillbehör.

  5. Skär upp gåsen och servera den het.
    Tips: Sätt på grillen och lägg in stora bitar av gåsen för att få en bränd skinnyta.

Kockens kommentar

"Sprängd" är ett gammat uttryck för rimmad, dvs kött som fått ligga en tid i saltlag. Ju mer salpeter i lagen, desto rödare kött. Gås som stekts i ugn (recept: Helstekt gås), kan bli lite seg och/eller något torr. Ett alternativ är då denna sprängda gås, som blir väldigt saftigt.

PASSAR TILL

Gratinerad potatispuré

Rödkålssallad

Skånsk brunkål

Smörslungad brysselkål

Pepparrotsgrädde

Fler recept inom Huvudrätter

Liknande recept som Sprängd (rimmad) saftig gås