Rullsylta med rödbetor och kokt potatis

Foto: Martin Hanner Spisa.nu, rullsylta

Rullsylta med rödbetor och kokt potatis

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Sidfläsk rimmat

1.0 

kilo

el. färskt sidfläsk

 

 

Hushållssnöre

 

 

 

Kryddblandning:

 

Vitpeppar

5.0 

korn

Kryddpeppar

5.0 

korn

Kryddnejlika

4.0 

styck

Salt

 

 

 

Till koket:

 

Morot

1.0 

styck

Gul lök

1.0 

styck

Vitpeppar

6.0 

korn

Salt

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

800.0 

gram

Rödbetor inlagda

4.0 

dl

Senap svensk

4.0 

msk

Salt

 

 

 

Kockskolan:

 

Om sylta >

 

 

Så lagas fläsksida >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 222

Kcal / portion: 1073

GBR (GI) / port: 7

Recept: 4294 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 18%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 483 gram)

Ingredienser

Visa:

Sidfläsk rimmat 1.0 kilo 82%

el. färskt sidfläsk 0%

Hushållssnöre Äts ej

 

Kryddblandning:

Vitpeppar 5.0 korn 0%

Kryddpeppar 5.0 korn 0%

Kryddnejlika 4.0 styck 0%

Salt 0%

 

Till koket:

Morot 1.0 styck Äts ej

Gul lök 1.0 styck Äts ej

Vitpeppar 6.0 korn Äts ej

Salt Äts ej

 

Tillbehör:

Potatis 800.0 gram 13%

Rödbetor inlagda 4.0 dl 3%

Senap svensk 4.0 msk 3%

Salt 0%

 

Kockskolan:

Om sylta > Äts ej

Så lagas fläsksida > Äts ej

Tillagning (2 tim 30 min + 12 tim )

Se kocken Anders Levén laga rullsylta, klicka på "Martin Hanner" under bilden ovan.

  1. Sidfläsk är i allmänhet för tjockt för att rullas. Skär den därför till hälften så tjock, men inte helt igenom utan så att halvorna fortfarande hänger ihop. Vik ut och lägg den med svålsidan ner.
  2. Krossa peppar och kryddnejlika i en mortel. Inget salt tillförs för rimmat kött, men om färskt tillsätts 2 tsk/kilo kött. Strö kryddblandningen över köttet. Rulla ihop hårt till en fast rulle och bind ihop med steksnöre. Den kan med fördel läggas i kylen ett dygn för att dra till sig kryddorna.
  3. Lägg syltan i en stor gryta. Fyll på med vatten så att det täcker köttet. Skär morot i mindre bitar, skala och klyfta lök. Lägg i grytan tillsammans med pepparkorn. Inget salt (om färskt kött 1 msk/liter vatten, som också skummas efter uppkok).
  4. Koka upp och låt sedan sjuda på svag värme tills mört (1,5-2 timmar). Prova med sticka som lätt skall kunna stickas igenom.
  5. Ta ur syltan och lägg mellan två skärbrädor. Bind ihop brädorna hårt med snöre eller spänn­remmar. Alternativt lägg syltan i brödform och ställ en annan brödform ovanpå och lägg tyngder i denna. Ställ kallt i minst några timmar, helst över natt.
  6. Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
  7. Syltan serveras kall och tunt skivad med kokt potatis, inlagda rödbetor och senap, eller som smörgåspålägg. Tillhör klassiskt på julbordet.

Kockens kommentar

Rullsyltan pressas för att driva ut vatten ur syltan. På så sätt får syltan fast konsistens och kan sedan skäras i fina, fasta skivor. Syltan kan sparas i kylskåp en vecka. Den kan också frysas i 2-3 månader. Läs mer om Tore Wretmans syltarecept, se > Om sylta.

Passar till

Marinerade rödbetor

Fler recept inom Fläskgryta, kokt, bräserat fläsk

Liknande recept som Rullsylta med rödbetor och kokt potatis