Champignons Bordelaise, bräserad svamp i rödvin

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Champignons Bordelaise, bräserad svamp i rödvin

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Champinjoner färska

1.0 

liter

Schalottenlök

2.0 

styck

Matfett till stekning

 

 

 

Vatten

1.0 

dl

Svampfond konc. }

1.0 

msk

Rött vin

1.0 

dl

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas svamp >

 

 

ā la bordelaise >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 45

Kcal / portion: 53

GBR (GI) / port: 0

Recept: 211 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 0%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 116 gram)

Ingredienser

Visa:

Champinjoner färska 1.0 liter 35%

Schalottenlök 2.0 styck 18%

Matfett till stekning 0%

 

Vatten 1.0 dl 0%

Svampfond konc. } 1.0 msk 3%

Rött vin 1.0 dl 37%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Så lagas svamp > Äts ej

ā la bordelaise > Äts ej

Tillagning (15 min )

  1. Rensa svampen och skär i bitar. Svampen skall vara torr. Skala och finhacka lök.
  2. Stek: Fuktig svamp steks torr i panna på medelvärme utan fett, tills svampen inte avger någon vätska. Champinjoner brukar vara tillräckligt torra.
  3. Tillsätt matfett och bryn svamp och lök tills de fått lite färg.
  4. Koka: Tillsätt vatten och fond och låt koka tills all vätska försvunnit.
  5. Tillsätt rött vin så att det täcker svampen. Låt koka tills vätskan tjocknat lite, cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Kockens kommentar

Bordelaise = som i Bordeaux, det vill säga ett bordeauxvin bör lämpligtvis väljas. Tillbehöret passar till kraftfull mat, särskilt till stekt nötkött och vilt.

Passar till

Ryggbiff med portvinssås

Vilträtter t.ex. rådjur

Alternativ: Champignons sauté, stekt svamp

Fler recept inom Stekt, wokad grönt

Liknande recept som Champignons Bordelaise, bräserad svamp i rödvin