Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 187

Kcal / portion: 580

GBR (GI) / port: 7
Recept: 2320 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 11%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Hälleflundra filé 600.0 gram 36%
Kardemumma krossad 2.0 msk 2%
Salt 0%
Tillbehör:
Dill- och senapssås färdig 2.0 dl 38%
Potatis 800.0 gram 23%
Kardemumma krossad 1.0 msk 1%
Kockskolan:
Hotade fiskarter > Äts ej
Så grillas/halstras fisk > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Sätt på utegrillen (eller ugnsgrillen). Ta ut fisken ur kylen och låt den bli rumstempererad.
- Krossa kardemumma lätt i mortel. Skär fisken i portionsbitar. Pensla bitarna med matolja. Krydda med kardemumma.
- Förbered övriga eventuella tillbehör enligt separat recept.
- Tvätta/borsta oskalad potatis. Skiva potatisen i halvtjocka skivor. Pensla med lite matolja. Krydda med kardemumma och lite salt.
- Grilla potatisen cirka 5 minuter på var sida. Grilla fisken (med stänkt grilllock) i cirka 1,5 minut vardera på alla fyra sidorna, så att den får färg och blir precis genomstekt. Utan lock tar det något längre tid.
Kockens kommentar
Hälleflundra är den störta av alla flundrefiskar med fiskerekord på 3,7 m och 320 kg. 2 m långa fiskar är inte ovanligt. Med hällefilé avses i allmänhet filé av en liten hälleflundra, medan hälleflundrafilé är från en stor fisk. Hälleflundra anses starkt utrotningshotad.
Alternativa tillbehör
Fler recept inom Grillad och rökt fisk
Liknande recept som Grillad hälleflundra i bit med dill- och senapssås
-
Brasgädda i kapprock ā la Bengt
Tid: 1 tim (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillad regnbågslax i kapprock (foliepaket)
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rostad fänkålslax, getostdipp och torkade oliver
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Grillad sik med citron och rosmarin, serverad med vitlöks- och kaprismajonnäs
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillad gravad lax
Tid: 10 min (+ 1 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad strömmingssotare med aromsmör
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillade fiskbullar
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad havsruda
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad rödspätta i kapprock (aluminiumfolie)
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad kryddfylld forell med grillade rotfrukter
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan