Mörk chokladpannacotta med jordgubbssalsa

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Mörk chokladpannacotta med jordgubbssalsa

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Mörk choklad

100.0 

gram

Gelatinblad

1.0 

styck

Vispgrädde

2.0 

dl

Strösocker

2.0 

msk

 

Salsa:

 

Jordgubbar färska

12.0 

styck

Basilika finhackad

2.0 

msk

Balsamvinäger röd }

3.0 

msk

Vaniljsocker

3.0 

tsk

 

Sås:

 

Passionsfrukt

3.0 

styck

Florsocker

1.0 

msk

Cointreau

1.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om kräm, krämefterrätt >

 

 

Om pannacotta >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 290

Kcal / portion: 416

GBR (GI) / port: 2

Recept: 1662 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 19%

Kolhydrater: 26%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 143 gram)

Ingredienser

Visa:

Mörk choklad 100.0 gram 32%

Gelatinblad 1.0 styck 0%

Vispgrädde 2.0 dl 43%

Strösocker 2.0 msk 7%

 

Salsa:

Jordgubbar färska 12.0 styck 2%

Basilika finhackad 2.0 msk 0%

Balsamvinäger röd } 3.0 msk 3%

Vaniljsocker 3.0 tsk 2%

 

Sås:

Passionsfrukt 3.0 styck 3%

Florsocker 1.0 msk 3%

Cointreau 1.0 msk 3%

 

Kockskolan:

Om kräm, krämefterrätt > Äts ej

Om pannacotta > Äts ej

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (40 min )

  1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 10 minuter. Hacka choklad och lägg den i en bunke.
  2. Pannacotta: Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör om tills chokladen blandat sig väl med grädden till fin smet.
  3. Krama ur gelatinet och tillsätt det och sockret i den varma krämen. Rör tills det har löst sig.
  4. Häll chokladkrämen i dekorativa dessertglas. Ställ dem i frysen en stund så att ytan stelnar. Förvara dem sedan i kylen fram till servering.
  5. Salsa: Blanda balsamvinäger och vaniljsocker i en skål. Finhacka jordgubbarna och lägg i skålen, blanda i basilikan. Rör om och ställ att marinera i kylskåp fram till servering.
  6. Sås: Gröp ur passionsfruktsköttet ur frukterna ner i en skål. Blanda köttet med florsocker och cointreau.
  7. Ställ glasen med pannacottan i mitten på en tallrik. Skeda jordgubbssalsa ovanpå pannacottan. Ringla passionsfruktssåsen runt om på tallriken. Servera.

Kockens kommentar

Pannacotta ("kokt grädde") är en klassisk italiensk gräddefterrätt på grädde, socker och gelatin, en puddingdessert om man så vill. Smaksätts med choklad, kaffe, vanilj med mera enligt personlig smak. Läs mer > Om pannacotta.

Alternativ

Vit chokladpannacotta

Mörk chokladpannacotta

Kaffe-, chokladpannacotta

Vit chokladpannacotta med ananas

Fler recept inom Krämefterrätt, pannacotta, pudding

Liknande recept som Mörk chokladpannacotta med jordgubbssalsa