Arroz de bacalhãu, bacalao med tomatrisotto

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Arroz de bacalhãu, bacalao med tomatrisotto

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Klippfisk urvattnad

500.0 

gram

 

Risotto:

 

Arborioris

3.0 

dl

Matolja (rapsolja)

1.0 

msk

Vatten

6.0 

dl

Fiskfond koncentrerad

2.0 

msk

el. fiskbuljong }

 

 

Gul lök

2.0 

styck

Tomater

4.0 

styck

Torrt vitt vin

2.0 

dl

Persilja till garnering

 

 

Salt och peppar

 

 

 

Alternativ:

 

Kikärter kokta

 

 

 

Kockskolan:

 

Om klippfisk, bacalhau >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Quintay Sauvignon Blanc

Torrt friskt vitt vin
Pris: 79 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 74

Kcal / portion: 376

GBR (GI) / port: 12

Recept: 1504 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 1%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 511 gram)

Ingredienser

Visa:

Klippfisk urvattnad 500.0 gram 9%

 

Risotto:

Arborioris 3.0 dl 57%

Matolja (rapsolja) 1.0 msk 8%

Vatten 6.0 dl Äts ej

Fiskfond koncentrerad 2.0 msk 5%

el. fiskbuljong } 0%

Gul lök 2.0 styck 7%

Tomater 4.0 styck 5%

Torrt vitt vin 2.0 dl 9%

Persilja till garnering 0%

Salt och peppar 0%

 

Alternativ:

Kikärter kokta 0%

 

Kockskolan:

Om klippfisk, bacalhau > Äts ej

Tillagning (55 min + 24 tim )

  1. Förbered: Klippfisk skall vara urvattnad, ligga i blöt cirka 1 dygn innan tillredning. I brist på klippfisk kan färsk eller fryst vitfisk användas. 
  2. Fisk: Koka upp vatten, och lägg i fisken. Låt sjuda i cirka 20 minuter. (Färsk vitfisk kokas i cirka 5 minuter, vilket i så fall görs efter riset).
  3. Risotto: Fräs riset i olja på medelvärme i några minuter i en stekkastrull. 
  4. Blanda vatten med fond (eller ta buljong) och tillsätt detta till riset lite i taget under ständig omrörning, tills all vätska kokat in (ca 20 minuter).
  5. Skala och hacka lök, mosa tomater och blanda med riset. Häll på vin och låt det koka in några minuter. Salta och peppra.
  6. Tag upp fisken och lägg den i bitar ovanpå risotton. Garnera med persilja.

Kockens kommentar

Bacalhãu (port, = torsk och maträtt, Spa. Bacalao) är klassisk portugisisk rätt tillrett av klippfisk. Det finns många varianter av denna maträtt. I stället för ris används gärna kikärtor. I Portugal påstås att en kvinna innan giftermål skall kunna lika många klippfiskrecept som det finns dagar på året. Läs mer > Om klippfisk, bacalhau.

Fler recept inom Kokt fisk, fiskbullar

Liknande recept som Arroz de bacalhãu, bacalao med tomatrisotto